www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Inventarisatie, kijken, tellen en veel lol; Helicon was er weer.

21 mei 2019 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland
kleine watersalamander foto Sem van Hoogstraten

Kleine watersalamander foto van Sem van Hoogstraten

Ook dit jaar kwamen er weer studenten van Helicon uit Velp (Bos-en Natuurbeheer) naar Vlieland voor een werkweek.
Onder leiding van docent Theo Becker waren de 17 studenten de hele week bezig met inventariseren.

Wat deden zij?

Onze leerling boswachter Manouk Schrander (Bos en Natuurbeheer niveau 4) heeft de groep begeleidt en onder leiding van collega Pieter Schaper werd er een Kroon’s polder excursie gedaan. De studenten hebben met name veel inventarisatie werk gedaan. Dus een stukje natuur goed bekijken, soorten tellen en deze op naam brengen.

Zo werden er poeltjes bezocht en kleine watersalamanders en kikkers geteld.  In een lijn van Noord- naar Waddenzee werd onderzocht wat voor planten er groeien. Deze werden genoteerd. Van kwelder tot strand, alles werd goed bekeken. De bevindingen werden aan elkaar gepresenteerd.

Slapen op de Lange Paal.

De groep verbleef op natuurkampeerterrein de Lange Paal. Het waren heldere koude nachten, maar overdag hadden ze de hele week goed weer.

 

De lange Paal bij nacht. Foto: Sem van Hoogstraten
Slapen op de Lange Paal onder de sterren. Foto: Sem van Hoogstraten

 

Het was een volle week, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat was de groep bezig met opdrachten en de natuur van Vlieland. Zo werd er ook nog een stuk strand onderzocht op plastic korrels. Ook dit is een vorm van inventariseren. Volgens de methode van de Rijksuniversiteit Groningen werd de plastic korrels in kaart gebracht. Zie www.waddenplastic.nl

Ondanks het fanatieke zoeken naar de korrels werd er maar op één zoek locatie deze troep gevonden.

Op de laatste avond kwam de groep naar de werkschuur aan de Dennenlaan voor een gezellige afronding. Manouk had nog niet eerder een groep zo intensief begeleidt, dankzij een goede voorbereiding heeft ze deze klus prima geklaard. Zij zou tot september bij ons blijven, maar Manouk heeft ondertussen een baan gekregen bij onze collega’s in Westzaan. Daar gaat ze per 1 juni aan de slag als Boswachter beheer. We gunnen haar dat van harte, maar vinden het jammer dat ze niet wat langer bij ons blijft.

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog