www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Je ziet ze (bijna) niet, maar ze zijn er wel! Strandplevieren.

22 april 2020 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland
strandplevieren foto Carl Zuhorn

Strandplevieren bezig met nageslacht. Foto Carl Zuhorn

Het zijn kleine vogeltjes met een prima schutkleur en ze broeden op het strand in de nieuwe jonge duintjes; strandplevieren.
Super kwetsbaar en bijzonder dat ze hier broeden. Dus daar moeten we zuinig op en voorzichtig mee zijn.

Door de gevolgen van het corana virus, zien we ineens veel meer Vlielanders op allerlei manieren genieten van hun eiland. Hartstikke mooi natuurlijk, maar juist in deze tijd proberen deze vogeltjes hun jongen groot te brengen. En geloof me, je baalt echt als jij, je hond, of je motor er voor zorgt, dat er verstoring is bij de strandplevieren. Ze broeden onder andere bij de strandovergang Reddingbootpad, (Kamp) richting motorcrossbaan.

De strandplevieren zijn er weer

De natuur gaat gewoon door, dus ook dit jaar zijn strandplevieren op de Vliehors neergestreken om er te gaan broeden. De Vliehors is één van de belangrijkste broedgebieden voor de strandplevieren in Nederland. Strandplevieren zijn kwetsbare vogeltjes, meesterlijk gecamoufleerd. Ze broeden in de zone met jonge (primaire) duintjes aan de voet van de Noordzeeduinen en op de Vliehors.

 

 

 

Borden en animatiefilmpje
Staatsbosbeheer plaatst informatieborden boven en beneden bij strandovergang van het Reddingbootpad. Via onderstaande link is een animatiefilmpje te bekijken, wat laat zien waarom rust zo belangrijk is en hoe we de strandbroeders eenvoudig kunnen helpen.

http://www.youtube.com/watch?v=G9RkD1eSX-w

Niet door jonge (primaire) duintjes en honden aan de lijn

De Vlielanders en ook gasten worden vriendelijk verzocht om vanaf de strandovergang bij Reddingbootpad tot aan de waterlijn de hond aan de lijn te houden. En niet met (aangelijnde) hond door de zone met primaire (jonge) duintjes te lopen. Dat is omdat een (loslopende) hond de meeste verstoring veroorzaakt voor de strandbroeders die in die zone broeden. Vooral in de ei-fase en als er jonge kuikens zijn is de verstoring het grootst. Ook de Vlielander motorcrossers worden gevraagd om de palenrij aan te houden tot aan de crossbaan en niet door de jonge duintjes te rijden.

kuiken strandplevier
Zoekplaatje… zie jij het kuiken? (foto Carl Zuhorn)

Namens de vogels, de beherende instanties, de tellers van de Telploeg Vlieland én de Strandvogelwerkgroep van het overlegorgaan Waddeneilanden, wordt iedereen bedankt voor de medewerking.

 

reageren

geef een reactie

 • Ria Mathijssen
  22 april 2020 om 14:25

  Om te “janken” zo bijzonder de beelden van Vlieland enz. maar ook om te “janken” zoooo verdrietig om te beseffen dat het lot heeft besloten, dat ik voorlopig niet naar Vlieland zal kunnen gaan. Een groet, sterkte en gezondheid van mij.

  • Boswachter Anke Bruin-Kommerij
   22 april 2020 om 16:49

   Ahh lieve Ria, en ook andere vaste gasten van ons…ja het is om te janken en de kunst zit m dus in de mooie dingen kunnen blijven zien en meemaken.
   Dat valt niet altijd mee, maar is het proberen waard toch?
   Wij blijven hier goed met z’n allen op Vlie passen en… er komt een dag dat het weer kan!
   Echt waar.
   Omhelzing in optima forma,

   Anke

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog