www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Hoera! Geen snoeiafval meer in het bos.

17 juni 2020 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland
afval verzamel plek

Ondergrondse afvalbakken en plek voor snoeiafval

De gemeente Vlieland heeft recent langs de Kampweg ondergrondse containers geplaatst met daarnaast een vak voor snoeiafval.
Hier zijn we hartstikke blij mee, het ziet er keurig uit.

Plek voor snoeiafval.

De ondergrondse containers staan, of beter gezegd zitten onder de grond, nabij Landal Vlieduyn. Het is erg fijn, dat er ook nagedacht is over een centrale plek waar men snoei/groen afval kwijt kan. De duinhuiseigenaren moeten af en toe natuurlijk  snoeien. In het verleden werd dat snoeiafval aan de rand van het bos gedumpt, tot soms meters hoog.  Gelukkig kunnen duinhuiseigenaren in de buurt van deze locatie hun snoeiafval kwijt. De gemeente kijkt wekelijks of er opgeruimd moet worden.  Hopelijk komen er langs de Kampweg richting de Ankerplaats nog meer van deze stortplekken.

snoeiafval
Stortplek voor snoeiafval.

Afval in de natuur is een landelijk probleem.

Collega’s in het land zijn er vaak uren (en geld) aan kwijt om afval dumpingen op te ruimen, het is een ware ergernis van velen. Wij verbazen ons er over dat er Vlielanders zijn en ook duinhuiseigenaren, die wel erg makkelijk van hun snoei- en maai afval af denken te komen. De Gemeente afval kalender mag bij iedereen thuis aan de keukendeur hangen, het blijkt moeilijk te zijn om te kijken wanneer bijvoorbeeld gratis tuinafval en grof afval opgehaald wordt.

Een nieuwe soort afval: Corona-afval.

Sinds de corona crisis trekken velen er op uit de natuur in en dat is geweldig natuurlijk. Maar omdat tot voor kort de openbare toiletten in buitengebieden gesloten waren en men onderweg met de welbekende hoge nood komt te zitten treffen anderen en wij op de meest rare plekken menselijke drollen aan, met een bult tissues er op en er om heen. Wat te denken van een locatie midden op een kruispunt van wandelroutes. Of ‘gewoon’ langs de openbare weg, terwijl er een heel bos naast ligt.

Het is hartstikke goor en als de nood dan zo hoog is, ga dan even ergens zitten waar niemand je kan zien; graaf een gaatje en doe je ding. Of (en dat is nog beter), neem wat rode hondendrollen afval zakjes mee en ruim je eigen troep op.

 

reageren

geef een reactie

 • Noor
  17 juni 2020 om 22:15

  Prima verhaal – helemaal eens met het begin (zie hieronder) en schokkend die laatste alinea!

  ‘Hopelijk komen er langs de Kampweg richting de Ankerplaats nog meer van deze stortplekken‘ schrijf je.
  Dat is ook een grote wens van de duinhuiseigenaren!!
  Net als zo’n plek voor ‘grof vuil’, zoals afgedankt huisraad. Want die is er helaas nog nergens.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog