www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Over spinnen die een ballonvaart maken…

13 november 2020 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland
spinrag kroon's polders

Een deken van spinrag in de eerste Kroon's polder

Afgelopen oktober en begin november was er een bijzonder natuurverschijnsel te zien in de eerste Kroon’s polder. Een ragfijne deken van spinnenwebben, zachtjes golvend in de wind. De ondergaande zon erbij gaf een magisch beeld. Vlie-magie als het ware.

Wauw-effect.

Afgelopen weekend was ik op het juiste moment op de juiste plek. Ik plaatste deze foto op mijn twitter tijdlijn en de foto is inmiddels meer dan 16.000 keer bekeken. Nu zal niet iedere lezer van dit blog mij volgen op dat andere medium en hier kan ik meer informatie over dit fenomeen kwijt, dus vandaar dit blog.

Hoe kan dat?

Nader onderzoek leert dat het hier kan gaan om diverse soorten spinnen die dit veroorzaken en dan met miljoenen tegelijk dus. Het kan gaan om de wolfsspin, de dikkaak, of een combinatie van soorten. De spinnetjes zoeken een hoog punt, steken hun achterlijf omhoog en laten een spinnendraad in de wind wapperen totdat de wind de draad oppakt. Dan laten ze los en waaien een eindje weg. Dat wordt ‘balloonen’ genoemd.

Raadselachtig.

De omstandigheden moeten wel helemaal goed zijn, dus bij te harde wind wordt het niks. Uiteindelijk vormt zich dan een rag fijne deken van spinnenwebben. Onderzoekers zijn er nog niet echt achter waarom de spinnen dit doen. Is het om beter aan eten te komen? Of speelt het een rol bij de voortplanting? Het kan ook om een combinatie van factoren gaan natuurlijk. Feit is, dat het fantastisch is om te zien, zelfs als je bang voor spinnen bent. Dit verschijnsel wordt ook wel gezien in april en mei.

De natuur klopt als een bus.

Heel veel spinnetjes betekent ook veel voer voor (trek)vogels die nou juist ook in die maanden Vlieland aan doen. En zo klopt het weer helemaal in de natuur. De spinnen laten ons zien, dat je door samenwerken verder komt. Al dan niet met een ballonvaart. Prachtig toch?

reageren

geef een reactie

 • Rebecca Zantingh
  22 november 2020 om 12:12

  Wat een prachtige foto en bijzonder natuurverschijnselen om te zien.

 • Thom de Bruijn
  22 november 2020 om 10:35

  Dit ook in Zeeland. Mooi verschijnsel en de kleine spinnetjes kunnen fotograferen.
  Lesje kunnen geven hierover aan voorbijgangers.

 • anja
  15 november 2020 om 18:03

  wat een prachtige foto en natuurverschijnsel TOP !!!!
  Vlie is ook adembenemend…..ik kan niet wachten daar weer te komen.
  In het heerlijke huisje Simmelstouwer vd familie Jorritsma op Ankerplaats

 • Marijke
  13 november 2020 om 20:05

  Prachtig, wat een mooi natuurverschijnsel!!

 • Willemien W.-Br
  13 november 2020 om 19:30
 • Bart
  13 november 2020 om 17:34

  Schitterende foto en een mooi verhaal

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog