www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Bijzonder paddenstoel nieuws in de lente.

21 mei 2021 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland
duinmorielje (foto Sjoukje Mulder)

De duinmorielje (foto Sjoukje Mulder)

In de mailbox een leuk bericht van onze vrijwilligster Sjoukje Mulder. Je verwacht in de lente geen paddenstoelen nieuws. Paddenstoelen horen bij de herfst toch?
Nee dus. En dan gaat het hier ook nog om echt bijzonder nieuws.

Zoekt en gij zult vinden.

Sjoukje: “Als je denkt dat zwammen alleen in de herfst voorkomen is dat verkeerd gedacht. Er bestaan ook voorjaarspaddenstoelen, maar op Vlieland vind je die niet zo veel. Nu is er in Nederland een nieuwe soort ontdekt die je zou kunnen vinden in kalkrijk zand en bij kruipwilg. De Duinmorielje en dat is een voorjaarssoort. Na weken zoeken is deze, toevallig, tijdens een natuurwandeling op 18 mei ook op Vlieland ontdekt.”

De kleine zwam lijkt op hersenen en komt alleen in duingebieden voor. Pas in 2012 werd de duinmorielje voor het eerst ontdekt en dan nu ook op Vlieland dus. Vrijwilligster Sjoukje Mulder zie je regelmatig over het eiland zwerven, genieten van Vlieland, maar ook speuren naar bijzonderheden. Fantastisch dat ze deze soort voor Vlieland nu gevonden heeft.

 

reageren

geef een reactie

 • H.A,Hage
  25 mei 2021 om 08:52

  Schitterende zwam en mooie ontdekking. In de Volkskrant stond er ook al een artikel dat men de Duinmorielje in het voorjaar kan aantreffen met een recept erbij om ze klaar te maken…….

  • H.Remijn
   26 mei 2021 om 10:56

   Dat recept is dan wel weer jammer. mooi laten staan voor andere bewonderaars

 • Lidy Jager
  21 mei 2021 om 23:04
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog