www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Wat is dit nou weer?

19 juli 2021 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland
harig mosdiertje

Een dik pakket van het harig mosdiertje op de Vliehors

Afgelopen zondag was ik op de Vliehors aan de Noordkant en trof daar een klif aan. Met een beetje fantasie zou je er de White Cliffs van Engeland van kunnen maken. Wederom was er een enorm pakket van het harig mosdiertje aangespoeld en opgehoopt tot een dik pakket.
Afgelopen maanden was dit verschijnsel regelmatig te zien op het strand. Niet alleen op Vlieland, ook op de andere Waddeneilanden en de Nederlands/ Belgische kust.

Plant of Dier?

In 1767 werd dit beestje al beschreven door Carl Linnaeus. Eerder werd het ook de harige vliescelpoliep genoemd, maar dat was verwarrend, omdat het niet echt om een poliep ging. Pas later werd er gekozen voor de naam harig mosdiertje.

Het ziet er uit als een plant, maar het is dus een dier. Of beter gezegd diertje, want 1 harig mosdiertje is maar enkele millimeters groot. Het is een indrukwekkend gezicht, als je dan zo’n dik pakket op het strand ziet liggen.

Voortplanting.

De mannetjes laten zaad los, vrouwtjes vangen dat op in een holte en dan kunnen er ongeveer 30 nieuwe mosdiertjes ontstaan. Als larve vestigt het zich op een stevige ondergrond zoals stenen, schelpen, plastic, wieren, maar ook andere mosdiertjes. Het voedsel wordt met superkleine tentakeltjes uit het water gefilterd.  Op die manier ontstaat er een dik pakket in de loop van de tijd en waarschijnlijk door de beweging van het zeewater en wind breekt het makkelijk los.

Vorig jaar troffen we ook al pakketten van het mosdiertje aan, daarvoor was dat niet het geval. De deskundigen zijn er nog niet uit wat de oorzaak kan zijn van dit verschijnsel. Er wordt momenteel wel onderzoek naar gedaan.

Opvallend waren de talloze pootafdrukken van de strandlopertjes nabij het pakket mosdiertjes. Blijkbaar was er voldoende voedsel voor deze kleine dribbelaars mee gekomen met de mosdiertjes.

Stinkende massa.

Het pakket aan diertjes sterft op het strand en dat kan best stinken. Verder kan het geen kwaad en levert het geen gevaar op voor mens en dier. Op Ameland was het zo massaal aanwezig op het recreatie strand, dat men een aannemer gevraagd heeft om het op een bult te schuiven en af te voeren. Dat is hier op Vlieland  niet aan de orde.

 

reageren

geef een reactie

 • A W Reijersen van Buuren
  22 juli 2021 om 03:32

  Overal op de wereld zijn er problemen met soortgelijke #zeediertjes (plagen) en dat komt omdat ONDER ANDERE zeedieren zoals #zeeschildpadden #overbejaagd (en soms plaatselijk #uitgeroeid) worden waardoor het natuurlijk evenwicht wordt verstoord!

 • Janien Bock
  20 juli 2021 om 17:17

  Interessant dat verhaal over het harig mosdiertje . Met belangstelling gelezen.

 • Eef botjes
  19 juli 2021 om 18:26

  Heerlijk zo’n uitleg. Kijk je weer met andere ogen naar “schuim”.

 • Bart
  19 juli 2021 om 17:47

  Mooi verhaal. Weer iets geleerd

 • Theo Oosterbaan
  19 juli 2021 om 15:41
 • Noor
  19 juli 2021 om 14:15

  Blij met deze uitleg – dank!

  • Tiny van der Knaap
   20 juli 2021 om 11:52

   Heel bijzonder en goed herkenbaar op de foto.
   Bedankt voor de uitleg,

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog