www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Handen uit de mouwen met team van ING.

12 november 2021 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland
Strand opruimen

Team ING in actie (foto Kim Bruin)

Afgelopen week kwam een team van ING naar Vlieland om vrijwilligerswerk te doen. Ze hadden gekozen om dat bij ons te doen en dat juichen wij toe natuurlijk.
Met 8 jonge mensen kozen ze er voor om een stuk strand schoon te maken. Zo gezegd, zo gedaan.

Vooral het kleine spul is belangrijk

Na aankomst van de eerste boot ging het gelijk door naar de strandovergang bij pad van 6. Na een korte uitleg en het uitreiken van werkhandschoenen en vuilniszakken werden we gelijk al geconfronteerd met de zogenaamde nurdles, de hele kleine plastic korreltjes die grondstof zijn voor plastic voorwerpen. Het is een onbegonnen zaak om deze met de hand weg te halen. Triest maar waar. Er lag veel klein spul, doppen, ballonnenlintjes en stukjes touw. Opvallend veel schoenen.

We gingen vooral voor het kleine spul, omdat dat nogal eens in de magen van zeevogels terecht komt. De touwtjes en ballonnenlinten zorgen er vaak voor, dat zeevogels hierin verstrikt raken.

nurdles
Goed kijken, dan zie je de kleine plastic korrels

Confronterend

Dat was het woord wat ik al snel van het team hoorde. Als je een wandeling langs het strand maakt is het niet gebruikelijk dat je de vloedlijn naloopt op aanwezige troep. Als je dat dus wel een keer gedaan hebt zal een wandeling langs het strand misschien wel nooit meer hetzelfde zijn.

Containers met ‘doppenkunst’ bij de strandovergangen werkt

Een paar jaar geleden werden er bij alle strandovergangen containers geplaatst met opvallende kunstwerken. Deze zijn gemaakt door Cily Dijkstra (Stukje Vlieland) van doppen die langs de Nederlandse kust gevonden zijn.  Mensen worden hier uitgenodigd om de troep die ze op het strand vinden mee te nemen en in de containers te gooien. De gemeente zorgt voor de leging. Het werkt prima. De bewustwording rondom zwerfafval tot en met sigarettenpeuken toe wordt steeds groter en dat is natuurlijk een goede zaak.

Er zijn mensen die het opruimen van troep een ‘druppel op de gloeiende plaat vinden’. Daar ben ik het niet mee eens, ieder stukje afval wat in de container belandt is er 1 en het team van ING van afgelopen week verzamelde in een paar uur tijd ongeveer 150 kilo aan klein spul wat niet in een vogelmaag terecht komt.

reageren

geef een reactie

 • Willemien
  12 november 2021 om 17:41
  • Marita
   12 november 2021 om 18:38

   Goede actie maar jammer dat heel veel mensen zulke spullen achter laten.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog