www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Over het Witte Lid, Neele Meu en Stortemelk.

14 april 2022 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland
Achter Neele Meu's Nol

Achter Neele Meu's Nol, ver weg een stukje van het Witte Lid

Onlangs was er een leuk online gesprek gaande op Facebook over waar nou precies het Witte Lid is. Naar aanleiding daarvan dacht ik dat het misschien wel leuk is om een aantal typische plaats duidingen hier op Vlieland te verklaren. Het is een serie geworden en in dit eerste blog schrijf ik over het Witte lid en Stortemelk.

 

 Overigens zijn er ook plaats duidingen waar het gewoon niet duidelijk is, waar de naam vandaan komt, zoals één van mijn favoriete plekken Achter Neele Meu’s Nol. De natte duinvallei met cranberries en het vleesetende plantje zonnedauw ten oosten van Stortemelk.

Wie was Neele Meu? Geen idee en ik kan er niks over vinden in de naslagwerken ‘Op zoek naar Vlielands verleden’ van D. Vermeulen of ‘Vlieland van Hors tot Horn’ van Ton F. Pronker (1925-2014) en Huibert van Eck (1929-1998). Neele is een oude jongens en meisjes naam en Meu betekent (oud)tante. Nol betekent duin.

In het algemeen kunnen we het volgende vaststellen; Lid is een hoog duinmassief, Bol is een duin en Plek of Plak is een duinvallei.

 

Even terug naar het Witte Lid.

 Dit is een groot hoog duin aan het einde van de Fortweg. Vroeger ook wel Oosterlid genaamd. De naam Witte Lid komt naar alle waarschijnlijkheid voort uit het witte zand en niet veel begroeiing.  Aan de voet van dit duin ligt de Oosterse vallei, een vochtige duinvallei waar nu diverse soorten orchideeën groeien. De harlekijn orchis en de welriekende nachtorchis. Eén maal per jaar maaien we het hier kort, zodat de orchideeën blijven. In de jaren ’70 werd deze vlakte nog als speel/voetbalveld gebruikt met name door de kampeerders van Stortemelk.

Welriekende nacht orchis
Welriekende nachtorchis

 Op diverse oude kaarten in onder andere het boek De convexe kustboog, Vlieland van H. Schoorl is te zien, dat sommige namen in de loop der jaren veranderen. Zo heten de zandbanken, die we nu Stortemelk noemen Hobbezand (pag. 567), enkele bladzijden verder ligt Hobbesand dichter bij Grint (Griend).

 Waar komt de naam Stortemelk vandaan?

 Stortemelk is oorspronkelijk een plek in de Noordzee tussen Vlieland en Terschelling. Een plek met veel zandbanken en door grondzeeën/ondieptes breken de golven hier veelvuldig en is het water wit alsof er melk gestort wordt.

Het kampeerterrein is dus genoemd naar deze plek in de Noordzee.

 

Vind je het leuk om dit te lezen? Abonneer je dan op dit blog, want er komen nog meer naamsverklaringen in deze serie. Ook voor overige nieuwtjes uit de Vlielander natuur trouwens.

reageren

geef een reactie

 • Harrie van Barneveld
  23 april 2022 om 14:37

  De natte duinvallei met cranberries en het vleesetende plantje zonnedauw ten oosten van Stortemelk noemden wij vroeger als ‘oude’ kampeergasten altijd de ‘ruige plak’. Geen idee waar dat vandaag kwam…

  • Boswachter Anke Bruin-Kommerij
   25 april 2022 om 09:09

   Hoi Harrie,
   Wat grappig, vooral omdat het woord ‘plak’ vaak te horen/lezen is op Terschelling. Wij hebben het hier dan weer over ‘plek’.
   Dank voor je reactie en aanvulling,

   groet,

   Anke

 • Rob Donia
  15 april 2022 om 11:07

  Goedemorgen Anke,

  Wij komen al zo’n 60 jaar op Vlieland maar leer nu dingen waarvan ik het bestaan niet wist.
  Super !!!

  • Boswachter Anke Bruin-Kommerij
   15 april 2022 om 11:57

   Dag Rob,
   Wat leuk ben benieuwd of ik je in de komende blogs nog meer nieuws kan vertellen.

   Groet,

   Anke

 • juriaan
  15 april 2022 om 09:44

  Wat een leuk en leerzaam artikel! Dank! 🙂

  • Boswachter Anke Bruin-Kommerij
   15 april 2022 om 11:56

   Hoi Juriaan,

   Dank voor je reactie en wordt vervolgd;-)
   Groet,

   Anke

 • Theuna Huitema
  14 april 2022 om 18:41

  Hallo Anke, wat leuk en interessant om de verhalen van de verschillende plaats duidingen te lezen. Weten we nog meer over Vlie. Dank je wel !
  Groetjes, Theuna

  • Boswachter Anke Bruin-Kommerij
   15 april 2022 om 08:47

   Hallo Theuna,
   Dank je wel en het was inderdaad een leuke speurtocht. Wordt vervolgd;-)
   Groet,

   Anke

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog