www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Geiten los bij de Kikkerbult?

17 juni 2022 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland
geit met gps kastje

Nederlandse landgeit met zenderkastje om de nek.

Daar lijkt het wel op ja.

Nabij de Kikkerbult zijn we gestart met een virtueel raster voor 8 geiten. Ze hebben een halsband om met een zenderkastje met gps. In een app wordt een virtuele lijn in het te begrazen stuk duin getekend. Als de dieren in de buurt van die lijn komen komt er een geluidsignaal uit het zenderkastje wat om de nek hangt. Als ze nog dichter bij komen wordt dat geluid harder. Als de dieren dan nog verder doorlopen volgt een elektronische prikkeling.
Lees in dit blog hoe dat allemaal zit.

 

Ook wij zijn niet dol op hekken

Een virtueel raster heeft als voordeel dat het plaatsen en verplaatsen veel eenvoudiger is. En dat het landschap niet wordt ontsiert door hekken. Bijkomend voordeel is dat ook wandelaars vrij kunnen struinen en niet over overstapjes en door hekjes hoeven voor ze het gebied in of uitgaan. Als deze pilot succesvol is kan het worden uitgebreid in meer gebieden. Voor zover bij ons bekend is dit de eerste plek in Nederland waar het systeem in natuurbeheer wordt toegepast.

Hoe lang duurt het project?

De pilot duurt zo lang als nodig om te kunnen bepalen of het succesvol is of niet. In het begin zullen we ook moeten ontdekken wat wel en niet kan. Hoe groot kan een gebied gemaakt worden? Hoe reageren de geiten op mensen? En hoe gedragen mensen zich? En natuurlijk vooral: doet het systeem wat we willen: werkt de theorie ook in de praktijk. De ervaringen in het buitenland zijn heel positief. In Noorwegen wordt het al veel toegepast.

geiten met zenderkastjes
De geiten met zenderkastjes hebben eerst een paar weken ‘geoefend’ langs de Postweg, in het stuk duin met een vast raster.

Is het diervriendelijk?

Ja, de geiten hebben zelf invloed. Zij krijgen eerst een zacht geluidsignaal, dat wordt vervolgens harder (en irritanter) en pas daarna volgt een elektronische prikkeling. De elektronische prikkeling is vele malen zwakker dan de schok gegenereerd door klassieke schrikdraadapparaten.

Honden aan de lijn!

Op de plek waar de geiten lopen moeten honden altijd al aangelijnd zijn, op de toegangspaadjes naar het gebied staan extra waarschuwingsborden. Onlangs zijn er op Terschelling nog 2 geiten doodgebeten door een hond en dat moeten we natuurlijk voorkomen. Dus houd de hond aan de lijn en voorkom dat je hond achter de geur van geiten aan gaat.

 

 

 

 

reageren

geef een reactie

 • Chantal
  25 augustus 2022 om 18:44

  Ik snap dit écht niet. Eindelijk zijn dit soort banden bij honden bij de wet verboden omdat ze stress, pijn, angst en agressie kunnen veroorzaken (alles behalve diervriendelijk dus. En nu gaan jullie ze gebruiken bij geiten?
  En dan ook nog een wisselende afgrenzing afhankelijk waar jullie willen dat er gegraasd wordt. Dus de geiten hebben wisselende spelregels. En de boswachter staat niet toe dat de journalist het op camera bij zichzelf uitprobeert 🤔
  Ziek zijn jullie. Doorknippen die handel en lekker bij jullie zelf omhangen. Het liefste met een bereik van 1m2!

 • Miriam
  13 augustus 2022 om 18:12

  Ik snap dit écht niet. Eindelijk zijn dit soort banden bij honden bij de wet verboden omdat ze stress, pijn, angst en agressie kunnen veroorzaken (alles behalve diervriendelijk dus. En nu gaan jullie ze gebruiken bij geiten? Onder de noemer van diervriendelijke methode? Sorry, geiten zijn vaker nog slimmer dan honden. Wie dit bedacht heeft moet zich echt nog eens achter de oren krabben….

  • Cindy
   7 september 2022 om 11:54

   Geachte Anke,

   Graag zou ik hier meer over weten. Zou u me een mail kunnen sturen betreffende de leverancier van de gps tracker?

   Vriendelijke groet,

   Cindy

 • Jeroen Verkroost
  19 juni 2022 om 11:20

  Super mooi systeem! Maar waar is de kikkerbult?

 • Ingrid Jeuring
  17 juni 2022 om 14:26

  Mooie oplossing, hoewel ik ietwat twijfel aan het gedrag van ons als soort en die van onze blaffende vrienden.

  • Miriam
   13 augustus 2022 om 18:21

   Ik snap dit écht niet. Eindelijk zijn dit soort banden bij honden bij de wet verboden omdat ze stress, pijn, angst en agressie kunnen veroorzaken (alles behalve diervriendelijk dus. En nu gaan jullie ze gebruiken bij geiten? Onder de noemer van diervriendelijke methode? Sorry, geiten zijn vaker nog slimmer dan honden. Wie dit bedacht heeft moet zich echt nog eens achter de oren krabben….

 • Theo Oosterbaan
  17 juni 2022 om 10:04

  Wat een goed plan!!! En nu maar hopen dat het ook echt werkt. Meer vrijheid voor de wandelaar en toch een diervriendelijke manier om dit uit te testen…

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog