www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Zeedennen verdwijnen, duin wordt weer zichtbaar

12 december 2022 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland
zagen

Collega Diederik haakt dennen aan achter de lier

Achter Neele Meu's Nol, nabij de oude asbelt zijn collega's Diederik, Pieter, Yoram, leerling Steijn en stagiaire Sil bezig met een grote klus.
De ongeveer 25 jaar oude zeedennen worden daar weggehaald. Waarom, hoe en wat lees je in dit blog.

Duinen weer zichtbaar maken

Dat is wat we al jaren doen en nu dus ook aan de Oostzijde van het bos, bij Neele Meu’s Nol. (Zie ook dit blog ). Als we de jaarringen tellen van de zeedennen komen we op ongeveer 25 jaar oude bomen. De bosrand wordt weer teruggezet en dat gebeurt met de tractor, lier, motorzaag en heel veel lichaamsbeweging.

Met ‘terugzetten van de bosrand’ bedoelen we dat we het deel van het bos dat in de loop van de jaren spontaan ontstaan is weghalen, zodat de oude bosrand weer zichtbaar is en het duin daar weer open duin wordt.

De bomen worden door collega’s (die alle certificaten hebben) gezaagd. Weliswaar met een motorzaag, maar toch een boel handwerk. Daarna worden de bomen aan elkaar een een ketting gebonden. Die zit aan een lier achterop de tractor. Zo trekken we de bomen naar het pad.

De lier mochten we lenen van de collega’s uit het Kuinderbos. Uiteraard ziet het er nu nogal ruig uit, maar als straks het werk gedaan is, herstelt de bodem zich en worden de sporen weer uitgewist door de wind, regen, duinplanten en mosjes die er weer gaan groeien. De kale zandplekken zijn weer fijn voor de zandhagedissen. Daar kunnen ze zich in de zomer weer opwarmen. Duinen zijn echt bijzonder in Nederland en trouwens ook wereldwijd, daarom houden we ze graag in stand.

Het is daar heerlijk wandelen, ook de ruiterroute zal vanaf de rug van het paard er veel wijdser uit gaan zien. De meest markante bomen blijven staan en zorgen dan weer voor mooie doorkijkjes richting de zeereep.

zagen
Collega Diederik en stagiaire Sil zijn er druk mee

En wat gaan we met al dat hout doen?

De dikste stammen worden gebruikt als timmerhout, andere dikke stammen gaan voor brandhout en er gaat ook veel (tak)hout verwerkt worden als houtsnippers. Kampeerterrein Stortemelk wil bijvoorbeeld graag houtsnippers gebruiken. Het hout blijft dus in allerlei vormen op Vlieland. Alles wordt gebruikt, niets gaat verloren.

reageren

geef een reactie

 • Paul
  15 december 2022 om 20:02

  Mooi initiatief met die dennen.
  Ik hoorde echter steeds groffe den. Is dit dialect? Moet het niet grove den zijn?
  Vriendelijke groet.

 • Ingrid
  13 december 2022 om 17:21

  Open duinen, altijd mooi. Doe vooral voorzichtig en: tot volgend jaar!

 • Jaap
  13 december 2022 om 12:50

  Fijn als je leest dat de duinen weer open gehouden gaan worden. Ik vind dennenbomen heel mooi, maar het moet niet gaan overwoekeren. Fijne feestdagen en een gezond 2023.

  • Boswachter Anke Bruin-Kommerij
   13 december 2022 om 14:33

   Dank je wel Jaap,
   Voor jullie ook de beste wensen en graag tot ziens op Vlie.

 • Ria
  13 december 2022 om 09:57

  Schrijf het altijd weer, dat ik zo blij word van berichten van “mijn eiland” ook.
  Alweer ruim een jaar geleden was ik er. Volgend jaar hoop ik 80 jaar te worden. Ik droom ervan dat ik dan met kinderen en kleinkinderen op Vlieland zou kunnen zijn.
  Dat zal geen werkelijkheid worden, maar ik blijf wel dromen over Vlieland.

  Voor de komende feestdagen wens ik jullie kleurrijke en genoeglijke dagen.

  • Boswachter Anke Bruin-Kommerij
   13 december 2022 om 14:36

   Dag Ria,
   Wat zou het fijn zijn, als je droom toch uitkomt. Soms zijn dromen geen bedrog;-)
   Jij ook fijne dagen en ik hoop toch tot ziens op je geliefde Vlie.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog