www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Insectenrijkdom Vlieland wordt onderzocht van 2 tot 4 juni

24 mei 2023 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland
Op de knieën voor insecten

Op de knieën voor insecten

Een blog van oud collega en insectendeskundige Erik van der Spek van Texel.
Zaterdag 3 juni is er een workshop in de Vliehorst op Vlieland. Doe je mee?
Hieronder lees je hoe dat kan.

Wie zwermt er mee?

In het weekend van 2-4 juni zwermt een groep van 45 leden van de Nederlandse Entomologische Vereniging (NEV) uit over Vlieland. In overleg met Staatsbosbeheer wordt de rijkdom aan insecten in kaart gebracht. Dit als aanvulling op het werk dat plaatselijk door entomologen al is verricht. Jaarlijks zoekt de NEV een gebied uit om met een groot aantal leden een gebied uit te pluizen. Zo komen we meer te weten over de verspreiding van verschillende soorten in Nederland. Uiteraard is het leuk om elkaar te ontmoeten. Sommige leden beginnen al eerder met hun onderzoek of gaan nog wat langer door.

 

Variatie aan onderzoeksmethodes

Voor het onderzoek worden verschillende methoden gebruikt om de insecten op te zoeken. Variërend van het vangen met het bekende net van meester Prikkebeen. Maar ook het uitspoelen van waterplanten, het lokken met licht of het plaatsen van verschillende soorten vallen. Komt u een entomoloog tegen vraag dan gerust om uitleg, ze vinden het bijna allemaal leuk om over de soorten waar zij interesse voor hebben te vertellen. Het zal zeker een jaar duren voordat is uitgezocht welke soorten zijn waargenomen en dit in een verslag is verwerkt. Geleidelijk aan zal steeds meer informatie beschikbaar komen via www.waarneming.nl

Naar verwachting wordt de soortlijst vele honderden namen lang.  Er zullen daarbij ook soorten zijn waarvan tot nog toe niet bekend is dat ze op Vlieland voorkomen.

Mierenworkshop

Zaterdag 3 juni vanaf 9.00 uur verzorgt Rudolf van Hengel: 43rudolf@gmail.com van de Mierenwerkgroep van de NEV een training voor mensen die meest algemeen voorkomende mieren willen leren herkennen. Belangstellenden zijn welkom in groepsverblijf de Vliehorst. Er wordt speciaal aandacht gegeven aan de zes soorten van het geslacht Formica die wat groter zijn en die alle op Vlieland voorkomen. Hieronder de zeldzame satermier en de zeer zeldzame deuklipmier. Na de workshop volgt een excursie waarbij naar deze mierensoorten wordt gezocht.

Basis of met al wat kennis

Je leert een aantal van de 30 meest voorkomende soorten mieren herkennen. Neem een 10x, maar liever 20x vergrotende loep mee. Voor € 3 krijg je een determinatietabel. Wil je gedetermineerde insecten bewaren als controle materiaal, dan kun je voor € 0,50 hiervoor buisjes met alcohol aanschaffen, voor hetzelfde bedrag is een waarnemerskaart beschikbaar.

Er wordt in twee groepen gewerkt: basiscursus voor starters en zelfstandige cursus voor wie de basis kent en met lastiger te herkennen soorten aan de slag wil.

Zelf meenemen: loep, strookjes papier 1cm breed om namen van mieren op te zetten, potlood (inkt lost op in alcohol), fiets voor de excursie (bij droog weer) lunch en drinken voor onderweg.

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog