www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

De vos op vrijerspad

2 januari 2012 staatsbosbeheerzuidholland in Zuid-Holland

In de maanden december en januari is de kans op een ontmoeting met een vos het grootst. In deze periode zit de vos namelijk in de ranstijd (paartijd). De rekels (mannetje) gaan dan op zoek naar een moertje (vrouwtje) en ze laten zich dan veelvuldig zien en vooral ook horen door luid te keffen.
Het moertje is 3 weken loops (vruchtbaar) en de rekel is ook alleen in deze maanden vruchtbaar.
Na een draagtijd van 52 / 53 dagen worden de jongen tussen maart en mei geboren, dit gebeurt meestal in een uitgegraven konijnenhol. Het aantal jongen varieert van 4 tot 6 maar kan soms ook meer zijn. Hoe groter het voedselaanbod (voornamelijk konijnen en muizen), hoe meer jongen groot gebracht kunnen worden.
De eerste weken worden de jongen door de moer gezoogd en zorgt de rekel voor het eten van de moervos. Pas na 10 á 14 dagen gaan de ogen van de jongen open.
En na ongeveer 5 á 6 weken gaan de jonge vossen buiten het hol spelen. Dan gaan ze ook langzamerhand over gaan op het eten van vast voedsel. Nu pas kunnen beide ouders dat voor hen vangen.
Naarmate dat de jongen groter worden gaan ze steeds verder van hun hol af en leren het jagen van hun ouders totdat ze zelfstandig zijn. In deze periode begint ook de paartijd weer en worden de jonge rekels door de oude rekels verjaagd. De jonge rekels moeten dan op zoek naar een eigen territorium.
Tijdens deze zoektocht sneuvelen er veel jonge vossen door o.a. voedselgebrek, gevechten met andere mannetjes en helaas ook door het verkeer.

Mocht u in de komende periode een “hoog klinkend gekef” horen of een donker rode schim uw pad zien kruisen, dan is de kans groot dat dit een rekel is. Op zoek naar een moertje. Houdt tijdens een wandel- of fietstocht in het Hollands Duin uw oren en ogen goed open voor een ontmoeting met een vos.

20120104-102522.jpg
De jongen zijn al flink groot en dus heeft deze moer even de tijd om te genieten van de zomerzon foto Mark Kras.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog