www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Jan van Gent in nood

25 juni 2012 staatsbosbeheerzuidholland in Zuid-Holland

Vandaag werd door boswachter Thomas Peek een Jan-van-Gent gevonden op het strand van Noordwijk.  Het dier had een vishaak in zijn poot en bek. Ternauwernood wist hij aan nieuwsgierige honden te ontsnappen door naar zee te strompelen. Na zijn redding is hij naar het Vogelasiel in Oegstgeest gebracht waar men zijn best gaat doen om het dier op te lappen.

Onlangs verscheen op de Natuurwidget van Naturalis en VOFF een lezenswaardig bericht over de Jan Van Gent. Zie het citaat hieronder;

‘De natuur is bijzonder verspillend. Stel, je bent een jan-van-gent in Schotland. Je produceert daar één groot ei van honderd gram en je broedt dat in 44 dagen uit. Vervolgens haal je dagelijks, samen met je partner, een pond vis of meer, soms wel tweehonderd kilometer van de kolonie vandaan. Dat doe je dagelijks en dat negentig dagen lang. Je blijft het jong voeren tot hij zwaarder is dan jijzelf, zelfs tot 4,5 kilo aan toe! Vervolgens vliegt het jong uit – eindelijk –, zeilt de Noordzee over naar Schiermonnikoog, kan niet zelf genoeg vis vangen en legt al zes weken na het uitvliegen het loodje. Is dat verspilling of niet? Tekst: Guido Keijl (Naturalis)’

Gelukkig wacht de Noordwijkse Jan-van-Gent waarschijnlijk een beter lot. En hopelijk vliegt hij snel weer rond boven de Noordzee.

Jan-van-Gent. foto Mark Kras
Juveniele (jonge) Jan-van-Gent in zijn element. foto Mark Kras
reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog