www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Bomen landgoed Elswout krijgen tweede leven als kunstwerk tijdens het Kunst in Duin festival

28 augustus 2012 staatsbosbeheerzuidholland in Zuid-Holland

 

Op het landgoed Elswout in Overveen zijn in het voorjaar 190 jaar oude bomen gekapt. Nu liggen zij in Noordwijk klaar voor het kunstfestival ‘Kunst in Duin’. De bomen waren van minder vitale kwaliteit, waardoor het gevaarlijk zou worden om de bomen op het Landgoed Elswout te laten staan.  Tijdens het Kunst in Duin festival, dat van 29 augustus t/m 2 september in duingebied ‘Hollands Duin’ gehouden zal worden, biedt Staatsbosbeheer aan zodat de 2 meter lange stammen een tweede leven als kunstwerk kunnen krijgen. De beeldhouwers en woodcarvers die op  het festival zullen werken hebben hun eigen boom uitgezocht, waarmee zij aan de slag gaan.

Eeuwenoude beukenstammen wachten op een nieuw leven als Kunstwerk. Piet Florisdal Noordwijk -foto Mark Kras

Tweede leven
Is er iets mooiers dan bomen een tweede leven te geven als kunstwerk? Daarom zal er tijdens het 5-daagse kunstfestival van de 2 meter grote stammen, onder het oog van de bezoekers kunst  worden gemaakt. Als bezoeker is er de mogelijkheid om dit proces helemaal te volgen. In de 5 dagen kun je precies zien wat de kunstenaars doen en aan het eind van het festival het uiteindelijke resultaat bewonderen.  Kunst in Duin brengt onder de titel ‘Verbeelding’ kunstenaars bijeen die in staat zijn de fantasie van de toeschouwer te prikkelen. Voor de nieuwsgierige bezoeker staat het genieten van de fraaie natuur en de directe interactie met de kunstenaars en hun creativiteit voorop.

Festival Kunst in Duin
Festival Kunst in Duin wordt gehouden in het duingebied ‘Hollands Duin’.  Dit schitterende natuurgebied vormt hierbij meer dan een decor; het leert de bezoekers wat het in stand houden, herstellen en ontwikkelen van het natuurgebied inhoudt, voor mens én natuur. Tijdens het festival dient het gebied als inspiratiebron en werkterrein voor de deelnemende kunstenaars. Verschillende kunstdisciplines zoals woodcarven, beeldhouwen, schilderen, textielkunst en performing arts zullen er te bewonderen zijn.

Locatie & entreeprijs
Het Kunst in Duin-festival vindt plaats in het Piet Florisdal, Duindamseslag 8, Noordwijk, zie ook bewegwijzering.

Parkeren: nabij Hotel de Witte Raaf, Duinweg, 117-119 in Noordwijk. Er is tevens een ruim parkeerterrein voor het wandelpad dat leidt naar het festivalterrein. Er rijden tijdens het festival pendelbussen vanaf het Beuk-Touringcarterrein, Van Berckelweg 32, Noordwijk en vanaf de Koningin Wilhelminaboulevard in Noordwijk.

Voor meer informatie & de dagelijkse programmaonderdelen: www.kunstinduin.nl
De entreeprijs is voor volwassenen  € 5,00 (inclusief een consumptie en een programmaboekje). Kinderen vanaf  elf  jaar betalen € 2,00.  Deelname aan het Kinder Kunstdorp  bedraagt  € 5,00.

 

 

reageren

geef een reactie

 • Staatsbosbeheer Hollands Duin
  18 september 2012 om 14:43

  Het is goed om te lezen welke grote betrokkenheid er is bij het prachtige Landgoed Elswout in Overveen. Dit bericht verhaalt over het ‘ tweede leven’ dat de bomen van Landgoed Elswout tijdens Kunst in Duin 2012 hebben gekregen als kunstwerk.
  De noodzaak om de bomen te kappen is een ander verhaal. Vandaar dat we dit hier niet hebben opgenomen. Een vrolijk verhaal is de kap van de beuken op Elswout niet en de gevolgen van de kap zijn onmiskenbaar op het landgoed.
  De noodzaak was echter duidelijk en we hebben onze uiterste best gedaan om zeer zorgvuldig te handelen.
  Wat is er gebeurt op Landgoed Elswout?
  Vorig jaar vielen enkele op het oog gezonde bomen spontaan om op het Landgoed Elswout. Toen is een onderzoek gestart naar de oorzaak. Dit onderzoek was gericht op de bomen langs de gemarkeerde wandelpaden. Uit het onderzoek bleek dat de bomen zo’n 190 jaar geleden zijn aangeplant op een laag van 1 meter vruchtbare grond. Deze grond is aangebracht op het oorspronkelijke zandpakket onder het landgoed. De bomen groeide voorspoedig op deze betrekkelijk dunne laag maar wortelde niet heel diep. Daardoor verzwakte de laatste jaren de bomen en werden kwetsbaarder dan op het oog waar te nemen was. Uit het onderzoek door specialisten op dit gebied bleek dat langs de gemarkeerde route op het Landgoed Elswout enkele tientallen bomen een risico vormden voor de wandelaars. Reden om de bomen te kappen of waar mogelijk van zware takken te ontdoen. Tijdens de aanpak van de bomen is door een gespecialiseerd bedrijf steeds per boom bekeken wat de beste aanpak was voor deze boom. Daarbij werd rekening gehouden met eventueel aanwezige vleermuizen, de bodemgesteldheid onder de boom en hoeveel van de boom behouden kon blijven zonder een veiligheidsrisico te vormen. Dat dit gevolgen heeft gehad voor het uiterlijk van het Landgoed is onmiskenbaar maar was ook onvermijdbaar. In de komende jaren zal het landgoed zich echter herstellen en bij goed beheer haar oude luister weer hervinden. U kunt erop rekenen dat wij zullen onze uiterste best doen om de het Landgoed Elswout als een van de Parels van Staatsbosbeheer optimaal te beheren.

 • Dirk van Boeschoten
  15 september 2012 om 20:34

  Schande dat je niet laat zien hoe het Landgoed Elswout is verminkt.
  190 bomen gevaarlijk?????? maak dat de kat maar wijs
  (was zo’n 15 jaar woonachtig op Elswout (poortgebouw)

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog