www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Kraamtijd vraagt om rust in de natuur

16 maart 2013 staatsbosbeheerzuidholland in Zuid-Holland

Nog even en de lente barst los. De dorre natuur kleurt zich ondanks sneeuw en nachtvorst al met bloemen van sneeuwklokjes, krokussen, narcissen en klein hoefblad. De lucht vult zich met het gezang van lijsters, merels, heggenmussen en mezen.

In het vroege voorjaar vliegen vogels honderden of soms wel duizenden kilometers vanuit hun overwinteringsgebieden om hier te broeden. Ook vogels die het hele jaar in Nederland blijven, gaan nu op zoek naar hun partners. Ze zijn nu druk bezig de grenzen van hun broedgebied af te bakenen. De meeste vogels doen dat met zang, dus ’s ochtends zijn buiten prachtige fluitconcerten te horen. En binnenkort gaan ze aan de slag met het maken van een veilige nestplek. Het broedseizoen duurt in Hollands Duin van 15 maart tot 15 augustus.

Bijzonder is de lange winter van dit jaar. Dit maakt dat veel dieren die de Nederland de winter hebben doorgemaakt het nu extra zwaar hebben. Vooral de reeën in Hollands Duin kunnen de rust van het broedseizoen nu goed gebruiken.

Honden
Naast de dieren die druk bezig zijn met hun nageslacht is dit ook de tijd om een heerlijke wandeling te maken in de prachtige natuurgebieden die Nederland rijk is. Veel mensen genieten van zo’n wandeling samen met hun hond. Staatsbosbeheer biedt daar in haar gebieden zoveel mogelijk de ruimte toe. Er zijn natuurgebieden waar ze los mogen en waar u met uw hond aangelijnd mag wandelen. Om de vogels rust te bieden en ongestoord te laten broeden, is er reden om extra zorg te hebben dat de regels voor honden worden nageleefd. Als uw hond los mag, dient u uw hond wel ten alle tijden onder controle en in het zicht te houden. Honden snuffelen graag bij de grond om geuren op te sporen, dat is hun instinct. Zij zullen vogelnesten opsporen en verstoren of zelfs de jongen in de nestjes opeten als u ze niet bij u houdt. Ook klein wild heeft baat bij een rustige periode wanneer hun kleintjes net zijn geboren. Uw hond mag de vogels en klein wild niet verstoren. In de komende periode zullen we daar ook extra op toezien. Wij vragen om uw begrip en medewerking.

Beleef de lente
Nieuwsgierig naar wat er zich in vogelnesten afspeelt? Ook dit jaar kunt u op de websites als www.volgdevos.nl en www.beleefdelente.nl meekijken in de levens van vossen en vogels van divers pluimage. Vogelbescherming en Staatsbosbeheer hebben namelijk door heel Nederland webcams geplaatst bij nesten.
_____

20130316-095417.jpg

Roodborsttapuit in broedkleed. Net terug uit Afrika. Foto Mark Kras

reageren

geef een reactie

  • Jan Willem de Graaf.
    16 maart 2013 om 16:20

    Heel goed stukje over het feit of honden wel of niet los mogen lopen in natuurgebieden! Dit hoort eigenlijk, juist in deze tijd van het jaar, duidelijk zichtbaar te zijn bij alle ingangen van kwetsbare natuurterreinen. Misschien snapt men dan waarom dit nodig is, en past men zijn gedrag aan!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog