www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Alle hens aan dek voor de grutto!

8 april 2013 staatsbosbeheerzuidholland in Zuid-Holland

Het is koud in de polder! Veel te koud! De boswachter heeft het eigenlijk wel een beetje gehad met deze koude oostenwind die zorgt voor winterse temperaturen. In de polder lijkt het wel hartje winter. De polders kleuren niet groen maar bruin, je ziet enkel ganzen en smienten en naar weidevogels moet je zoeken. Het is inmiddels april en de weidevogels lopen rond alsof ze zijn verdwaald. Om er nog een goed weidevogeljaar van te maken moeten de handen uit de mouwen.

Grutto's op zoek naar voedsel in de uiterwaarden van de Lek

Vanaf begin maart kwamen de grote aantallen grutto’s terug uit Afrika en werden er op verschillende slaapplaatsen al snel honderden grutto’s geteld. Maar toen sloeg het weer om en gingen de weidevogels zwerven, zwerven op zoek naar voedsel. Maar waar moet je zijn in een polder waar alle wormen onbereikbaar zijn door vorst? Ik weet het niet en de grutto al helemaal niet. Wanhopig zag je grutto’s bij elk stukje open water zoeken naar een lekker wormpje. Een paar dagen kunnen ze wel zonder, maar weken je best doen om te overleven was te veel van het goede. Na zo’n reis uit Afrika hebben de grutto’s eigenlijk weken nodig om hun conditie op peil te brengen. Dat is nu niet gelukt en dat betekend dat er later gestart zal worden met broeden. Als ze dat al gaan doen want ik heb al meerdere dode vogels gevonden….

In de Staatsbosbeheer gebieden wordt nu gezorgd voor een soort kuuroord waardoor de grutto snel op krachten kan komen. Waterstanden moeten op orde zijn waardoor het voedsel bereikbaar wordt, slaapplaatsen worden met rust gelaten en werkzaamheden worden uitgesteld.

Hopelijk weten vele grutto’s onze gebieden weer te vinden en gaan ze alsnog broeden. Laten we het hopen, ze hebben het al zo moeilijk. Op naar warm weer en snel!

Boswachter Harm Blom.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog