www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Tijdreizen in het Haagse Bos

28 april 2013 staatsbosbeheerzuidholland in Zuid-Holland

Om 10.30 uur verschijnen de eerste deelnemers, ze gaan mee op Tijdreis door het Haagse Bos, een excursie die ik dit jaar voor het eerst organiseer. Spannend natuurlijk! Als alle 25 deelnemers gearriveerd zijn lopen we het Haagse Bos in, oftewel we lopen terug in de tijd. Ver… ver… terug, want het Haagse Bos is een oerbos. Het heeft nooit een andere functie gehad als bos. Dit feit verrast velen. Wie had dat gedacht, een oerbos midden in de stad Den Haag…

excursie: tijdreis in het haagse bos

De sfeer zit er meteen goed in en mensen hebben veel vragen. Bij de reigersloot, de oude antitankgracht Atlantikwall uit de Tweede Wereldoorlog, krijgen we een bonus. Twee halsbandparkieten jagen een eekhoorn weg uit de buurt van hun nest. Dit levert spectaculaire sprongen op van de eekhoorn die van boom naar boom vlucht. In gedachten bedank ik de dieren voor hun mooie show. Het publiek geniet er zichtbaar van.

Ik neem de mensen verder mee het bos in, de Walther Boerweide op. Deze weide is vernoemd naar de directeur van de Koninklijke Militaire Kapel. Deze Kapel gaf op de weide klassieke concerten voor de leden van Sociëteit de Witte die hier een buitenverblijf had. We lopen verder langs de vijvers die zijn aangelegd in opdracht van Willem I, de bunkers uit de Tweede Wereldoorlog, langs Huis ten Bosch en nog een aantal stukjes historie. Al met al maken we samen een geslaagde tijdreis. De mensen zijn zichtbaar onder de indruk van de geschiedenis van het Haagse Bos.

De geschiedenis is nog goed zichtbaar in het bos; het bos vertelt in die zin haar reis door de tijd, háár verhaal. Voor de deelnemers aan de excursie zal iedere volgende wandeling door het Haagse Bos voortaan anders zijn. Er is een extra dimensie gekomen in het landschap, voortaan is iedere stap in het bos óók een stap terug in de tijd…

Ook nieuwsgierig naar de geschiedenis van het bos? Kijk voor een voorproefje op Staatsbosbeheer.nl. Op 22 juni wordt de Tijdreis door het Haagse Bos herhaald.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog