www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Zeearend gezien boven Den Haag!

2 oktober 2013 staatsbosbeheerzuidholland in Zuid-Holland

Door boswachter Jenny van Leeuwen

De wildernis rukt verder op richting Randstad! Afgelopen zondag begonnen de eerste geruchten over dat er een zeearend gezien zou zijn boven Den Haag. Afgelopen dinsdag kregen we zekerheid met een foto van deze zeearend. De foto is gemaakt door fanatiek vogelaar Caroline Walta vanaf haar balkon in Voorburg. Volgens Caroline maakte de zeearend juist boven de skyline van Den Haag een cirkel, zodat ze de vogel goed kon vastleggen. Waarschijnlijk profiteerde de vogel er van de thermiek van de hoge gebouwen. Met een spanwijdte tot wel 2,5 meter wordt deze vogel ook wel vliegende deur genoemd.  

CarolineWalta_zeearend
Zeearend (Foto: Caroline Walta)

Al eerder die zondag was de zeearend gezien door onze vaste vrijwillige vogelteller Adri Remeeus. Hij zag de zeearend vliegen boven de Duivenvoordse- Veenzijdse Polder. Op 11 oktober 2002 heeft Adri al een keer eerder een zeearend gezien in deze polder. Toen zat de vogel op de grond. Dit keer is de vogel vermoedelijk niet geland.

De zeearend is nog jong; waarschijnlijk in 2012 uit het ei gekropen. Dit kun je zien aan de veren. Pas op 5 jarige leeftijd hebben de vogels een volledig volwassen verenkleed. Het kan een jong zijn van 1 van de Nederlandse broedparen, maar ook een dier uit andere Noord-Europese landen. Bijvoorbeeld in Polen, Duitsland en Scandinavië gaat het goed met de zeearenden. Jonge vogels kunnen makkelijk vanuit die landen over ons land uitzwerven.

Na een afwezigheid van meerdere eeuwen kwam het eerste Nederlandse broedsucces in 2006 in de Oostvaardersplassen. In Nederland zijn momenteel 5 gebieden waar zeearenden broeden: de Oostvaardersplassen, de Biesbosch, Lauwersmeer, Roggebotzand en een broedpoging op de Hellegatsplaten. Om zich te vestigen hebben zeearenden rust, ruimte en voedsel nodig. Dat is in omgeving Den Haag schaars, maar wie weet maakt de uitgestrekte Duivenvoordse- Veenzijdse Polder ooit kans op een blijvertje.

reageren

geef een reactie

  • Marjon (Uitgelezen)
    4 oktober 2013 om 12:55

    Geweldig! Den Haag zit boordevol natuur. Dit bewijst het maar weer 😉

  • Anouschka
    3 oktober 2013 om 17:27

    Zag er net twee boven het bezuidenhout vliegen! Hier in den haag! Geweldig! Was helaas te laat voor een foto

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog