www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Schotse Hooglanders losgelaten in Zaanse Rietveld

8 oktober 2013 staatsbosbeheerzuidholland in Zuid-Holland

Door boswachter Jenny van Leeuwen

Op 4 oktober, Dierendag, was het zover: de Schotse Hooglanders werden losgelaten in het Zaanse Rietveld. Vogelpark Avifauna en de Rotary Club Alphen aan den Rijn maakten dit financieel mogelijk door geld in te zamelen met een benefietavond die op 23 augustus is gehouden. Dit bracht maar liefst 4500 euro op; genoeg om de Schotse Hooglanders uit te zetten. Onder belangstelling van publiek en media zijn de Schotse Hooglanders in het gebied losgelaten.

Wethouder Van Velzen van Alphen aan den Rijn opende het hek (foto Ap Mos)
zaanserietveld_loslatenHooglanders0

Met een kleine aarzeling kwamen de drie Schotse Hooglanders uiteindelijk uit de trailer.

zaanserietveld_loslatenHooglanders

En na eerst even beduusd te hebben rondgekeken…
zaanserietveld_loslatenHooglanders2

Stonden ze even later al heerlijk te grazen.
zaanserietveld_loslatenHooglanders3

De Hooglanders waren een week eerder uit het Staatsbosbeheer gebied ‘Leidschendammerhout’ gehaald. Stieren houd je niet te lang bij de kudde waar ze geboren zijn. Eenmaal bij onze werkschuur in Den Haag zijn ze gecastreerd. Ossen (gecastreerde stieren) zijn nu eenmaal rustiger dan stieren. Dit is gunstiger voor het publiek die ze op de wandelpaden kan treffen, maar ook voor de andere dieren in het natuurgebied. In het weideseizoen lopen de ossen namelijk tussen de koeien van een boer die hier grasland van Staatsbosbeheer pacht. De koeien gaan in de winter naar binnen; de Schotse Hooglanders grazen jaarrond in het gebied. Door hun manier van grazen, betreden en mesten houden de Schotse Hooglanders het gebied open en ontstaat er meer variatie in de vegetatie, waaronder meer kruiden. Hierdoor komen er meer insecten, waarvan ook de vogels profiteren. Bezoekers kunnen de grote grazers elke dag aan het werk zien. Wie een wandeling tussen de dieren niet ziet zitten, kan een rondje om het begrazingsgebied heen lopen.

Het Zaanse Rietveld heeft al eerder een gift mogen ontvangen. In 2010 heeft de jaarlijkse benefietavond geld opgehaald om een vogelkijkscherm in het gebied te realiseren. Samen met giften van andere partijen is later dat jaar een scherm geplaatst. Staatsbosbeheer is blij met de betrokkenheid en inzet van Vogelpark Avifauna en de Rotary Club Alphen aan den Rijn. Deze financiële bijdragen zorgen voor een heel mooie impuls aan de ontwikkeling van het Zaanse Rietveld, die we anders niet hadden kunnen realiseren.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog