www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Winterslaap

12 december 2013 staatsbosbeheerzuidholland in Zuid-Holland

Door Boswachter Yvonne van der Meer

Het is nog donker als ik ’s ochtends aan kom bij onze werkschuur. In het schijnsel van de koplampen van mijn auto open ik het slot van het hek. Mijmerend bedenk ik me: “Als ik straks, aan ’t eind van de werkdag het hek weer sluit, is het al weer donker…” Het is duidelijk: De ‘donkere dagen voor kerst’ zijn aangebroken. Boeiend om te merken hoe de lengte van de dagen z’n invloed hebben op mijn gemoed. Ik had me vanmorgen in m’n nest best nog wel eens willen omdraaien… Ik mijmer verder: “Sommige dieren hebben het goed voor elkaar. Die houden een winterslaap… Winterslaap! Dat lijkt me aantrekkelijk!” Glimlachend draai ik de verwarming hoger.

In de bunkers in het duin hebben de vleermuizen als de Watervleermuis en de Gewone grootoorvleermuis zich verzameld voor hun winterslaap. Dicht tegen elkaar aan om zo min mogelijk warmte te verliezen hangen deze zoogdiertjes aan het plafond.

Foto Mark Kras

De padden hebben zichzelf ingegraven. Sommige van deze amfibieën  in de bodem van een poel, maar de meeste in het zand. Ook de zandhagedissen hebben een beschutte plek opgezocht. Deze reptielen kruipen het liefst in een verlaten holletje diep in het duinzand. Vleermuizen, padden en zandhagedissen zijn vooral insecteneters. Insecten zijn er nauwelijks in de winter. Met andere woorden; in de winter is er voor deze dieren weinig voedsel.
Tijdens de winterslaap wordt de stofwisseling vertraagt tot een zeer laag niveau. De lichaamstemperatuur, de ademhaling en het hartritme worden tot een minimum beperkt. Ze bewegen zo weinig of helemaal niet. Met zo min mogelijk energieverbruik overwinteren deze dieren op de vetreserves die zij in hun actieve maanden hebben opgeslagen. Ze worden pas weer wakker als de warmte van de lente zich aandient.
Onder de insecten zelf zijn er eveneens soorten die een winterslaap houden. Lieveheersbeestjes bijvoorbeeld. Heb je je ook wel eens afgevraagd waar die vandaan komen als je ze midden in de winter opeens in de kamer aantreft? Ook zij kruipen graag op een kluitje zoals in kieren en gaatjes van bomen of onze huizen. Soms is het daar zo lekker warm, dat ze er wakker van worden…

footo.nl

Mmmmm… Bij nader inzien vind ik die winterslaap helemaal niet zo aantrekkelijk. Bovendien… Wat zou ik dan allemaal missen…? Met een boek voor de kachel? Dineren bij kaarslicht? Koek-en-sopie na een dag winterpret? Ik identificeer mij toch liever met de eekhoorn. Die houdt geen winterslaap maar winterrust. Op verschillende plekken heeft hij een voedselvoorraad van dennenappels, eikels, hazelnoten en beukennootjes aangelegd. Zo heeft hij in tijden van schaarste genoeg te eten om zich warm te houden. Af en toe plundert hij een van zijn ‘provisiekasten’. En als het slecht weer is, blijft hij in zijn nest!

Houd jij ook van de afwisseling der seizoenen? Kijk dan op www.staatsbosbeheer.nl en doe mee met een van de activiteiten in het Lichtjesseizoen, het Wildernisseizoen of het Snel-weer-naar-binnen-seizoen!

reageren

geef een reactie

 • Himanshu mishra
  31 december 2018 om 06:50

  Gin rummy is the most popular game playing by people all over the world just from our website play gin rummy online free with all unlocked level which you will play without any pay and download.

 • Jeanette
  20 december 2013 om 21:22

  Leuk geschreven Yvonne. Het lijkt mij ook wel wat !
  Groetjes Jeanette BE Schoorl

 • Joep Claassen
  12 december 2013 om 09:52

  Zou voor mij niet zo gek zijn een winterslaap want dan werd ik in het voorjaar afgeslankt wakker. Ha,ha. Dank je wel voor mooie plaatjes en leerzame praatjes. Joep Claassen uit Budel.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog