www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Muskusratten in de dijk

12 februari 2014 staatsbosbeheerzuidholland in Zuid-Holland

Van boswachter Linda Groeneveld

Soms kom ik de muskusrattenbeheerder tegen in het Bieslandse bos. Wellicht heeft u hem ook weleens zien rijden. Vaak met een paar dode muskusratten in een kooi. Ik vind dat nooit een leuk gezicht. Het zijn, in leven en welzijn, echt prachtige beesten, met een lieve snoet,  die net bovenkomt als ie door het water zwemt. Op de kant gezeten kun je zijn mooie glanzende pels en zijn lange staart zien. De muskusrat is een exoot, oorspronkelijk afkomstig uit Noord-Amerika en jaren geleden geïntroduceerd in Europa.  Voornamelijk voor de jacht en de fok, van zijn prachtige velletje. In waterrijk Nederland heeft de muskusrat het goed, zeker door het ontbreken van natuurlijke vijanden.

Muskusrat (foto waterschap Hunze en Aa's)
Muskusrat (foto waterschap Hunze en Aa’s)

In Nederland is niet iedereen blij met de muskusrat. De muskusrat maakt holen in de oevers van onder andere dijken. Dat is de reden dat ze tegenwoordig beheerd worden. Het wateschap heeft zelfs de verplichting om dijken te beschermen tegen schade door graverijen van muskusratten. Overigens wordt er wel onderzoek gedaan naar het nut van het ingrijpen.

In een dijk in het Bieslandse bos werd flink gegraven door een muskusrattenfamilie, waardoor de dijk steeds slechter werd.  In het onderstaande filmpje legt de rattenbeheerder samen met mijn collega Marco de Groot uit waarom we de muskusratten hier bestrijden.

En toch als ik een muskusrat zie zwemmen, vind ik het een prachtig beest vinden, en geniet ik er van.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog