www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Rode kelkzwam ook in Haagse Bos ontdekt!

6 maart 2014 staatsbosbeheerzuidholland in Zuid-Holland

Door boswachter Jenny van Leeuwen

Dagelijks lopen er vele mensen door het Haagse Bos. Tussen deze recreanten zitten ook echte natuurkenners. Het komt dus nog wel eens voor dat we worden gebeld of gemaild door vaste bezoekers dat ze iets heel zeldzaams hebben gezien. Zo werd ik ook benaderd door Henk Groenewoud over de Rode kelkzwam die hij in het Haagse Bos heeft ontdekt. Na determinatie met de microscoop bleek het echt om deze zeldzame soort te gaan. Voor zover wij weten is deze soort nooit eerder in het Haagse Bos gezien. Dat deze soort voorkomt in een stadsbos midden in Den Haag… de wildernis is écht dichterbij dan je denkt!

Foto: Henk E. Groenewoud
Foto: Henk E. Groenewoud

En hoe toevallig!: ook bij mijn collega boswachter Mark Kras was deze soort zojuist ontdekt in het duin. Hij schreef daarover een blog op 1 maart. Hierbij verklap ik dus meteen het antwoord op de prijsvraag die Mark uitschreef op 1 maart: het was wel degelijk de Rode kelkzwam!

Inmiddels hebben we diverse mycologen (paddenstoelendeskundigen) geraadpleegd. Ze geven aan dat steeds vaker waarnemingen worden gedaan van de Rode kelkzwam. De soort wordt steeds algemener, maar is zeker nog wel bijzonder. Op de verspreidingsatlas kun je zien waar de Rode kelkzwam in Nederland is waargenomen: http://www.verspreidingsatlas.nl/687019.  Op deze kaart zal voortaan een extra stip te zien zijn voor het Haagse Bos!

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog