www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Hond en Duin

11 april 2014 staatsbosbeheerzuidholland in Zuid-Holland

door Boswachter Mark Kras

Mijn 7-jarige dochter zit op de bank en heeft verdriet. Niet het verdriet dat schreeuwt en huilt maar een stil verdriet. De hartenpijn straalt van haar gezicht terwijl ze de kat aait. “Jij kan er ook niets aan doen.’ prevelt ze tegen de kat. ’Het is niet jouw schuld. Ook al gaat het misschien niet goed samen, kat en hond’. Zojuist is ze teruggekomen van een wandeling met Beak. Beak is de beagle van de overburen. De kleine meid en de beagle zijn dol op elkaar. Er zijn in hun jonge levens geen gelukkiger momenten dan het buiten rennen en rollebollen. Niets is te gek.

©-IMG_5737-
Beagle en dochter (foto Ruud Landzaad)

De dochter en de beagle
Wat is dan dat stille maar ook zo heftige verdriet? Zij wil zelf zo graag een hond. Natuurlijk liefst een eigen beagle. En dat mag niet van haar ouders. Ik zit op een stoel tegenover haar te kijken en ook mijn hart doet pijn. Ik wil niets liever dan mijn dochter gelukkig maken. Waarom gun ik haar haar hartenwens niet? Domweg omdat een hond niet past in ons drukke gezinsleven. Een hond vraagt naast verzorging ook opvoeding en training. Iets wat een 7-jarige niet voor haar rekening kan nemen. (Zij is overigens een andere mening toegedaan.) Dus komt er geen hond. En dat doet pijn. Niet alleen bij de kleine meid maar ook bij mij. Ik snap heel goed welk plezier de twee samen zouden kunnen beleven en welke band zij zullen opbouwen. Maar een hond is geen verstandige keuze en verstand gaat toch echt boven emotie. Ook als het zo’n pijn doet.

De man en de labrador
Een man loopt door het duin. Hoop is al een tijdje verworden tot wanhoop. De eerste weken werd zijn hond nog gezien en soms ook gehoord. Honderden posters zijn opgehangen. Niet alleen door hemzelf maar ook door familie en door diverse mensen die zich betrokken voelden. Op Facebook hebben velen geholpen met raad en soms zelfs met daad. Er kwam een telefoontje van de boswachter, die de nood wel begreep maar niet op prijs stelde dat de posters geplakt waren over borden met toegangsregels . De boswachter gaf ook nog even aan dat geplastificeerde posters uiteindelijk zwerfvuil worden. Dat was niet leuk maar viel in het niet bij de pijn van het verlies. Natuurlijk wilde de man de posters wel verwijderen, maar ook hij wist niet waar alles hing: er waren zoveel mensen geweest die de posters verspreid hadden. Hij zal zijn best doen.

En hij geeft niet op. Gisteren is zijn hond nog gesignaleerd. Tenminste, misschien was hij het wel: zijn hond. Al jaren was het zijn grootste plezier: wandelen met de hond in het duin en door het bos. Netjes aan de lijn, de vijf maanden van het broedseizoen, en dan mocht-ie zeven maanden los. Een feest voor de jonge labrador. Altijd kwam hij weer netjes terug bij het baasje.

Maar vorige maand ging er iets mis. Zelfs na uren roepen en zoeken kwam zijn maatje niet terug. Met pijn in het hart ging de man naar huis. Vastbesloten om de volgende dag weer te gaan zoeken. Maar de volgende dag is alweer drie weken geleden. Er is op allerlei manierengezocht. Eerst in de buurt. Toen op signalen van derden. Vervolgens bedenkend waar een hond heen zou gaan in de natuur. En later zelfs met speurhonden. Eerst nog vanaf het pad, later al struinend door de duinen en soms zelfs over prikkeldraad geklommen. Keer op keer was er toch weer een sprankje hoop. Een hond gezien, Een hond gehoord. Een spoor, een plukje haar. Het is nu al een maand. De pijn is verstild verdriet geworden.

De hond en het duin
Een verloren gelopen hond in het duin is een zorg, zowel voor de eigenaar als voor de boswachter. De eigenaar is zijn vaste maatje kwijt en dat is verdrietig. Daarnaast is er de zorg van de boswachter als verantwoordelijke voor de natuur in het duin. Al te grote zoekacties brengen verstoring met zich mee en lukraak opgehangen posters worden zwerfvuil. Ondertussen is de hond gestresst door de vreemde omgeving waarin hij zich moet zien te redden. Hij kan daarbij een gevaar zijn voor kleiner en groter wild. In 2013 zijn bijvoorbeeld vijf reeën in het duin doodgebeten door honden.

De afgelopen jaren neemt het aantal mensen dat hun hond voor kortere of voor langere tijd kwijt is in de duinen toe. Dat is buitengewoon vervelend voor de natuur en voor de eigenaar. En voor de boswachter. Ik snap als boswachter en vader van een dochter met die zo dol is op honden de pijn en het verdriet, maar het is ook onze taak om te zorgen dat het duin schoon blijft en om goed voor de natuur te zorgen.
Mocht uw hond zoek raken, dan vragen we u om geen posters in het gebied op te hangen, en om u aan de toegangsregels te houden bij zoekacties. Deze zijn er om de natuur de rust te geven die broodnodig is in de drukbezochte duinen.

Kijk ook eens op www.mijndieriszoek.nl voor tips.
En neemt u vooral contact op met de boswachter: wij zijn veel in het duin en kunnen u op andere manieren helpen uw dier te zoeken. Als wij uw hond tegenkomen laten we hem ophalen door de dierenopvang.

©Mark Kras-IMG_2536-Hollands Duin, honden
Genieten met je hond in het duin (foto Mark Kras)
reageren

geef een reactie

 • Marianne de Vries
  30 april 2014 om 20:31

  Beste boswachter Mark, ik dacht toch echt dat het verboden was om honden in bepaalde gebieden niet los te laten lopen ivm wild, ik heb net gekeken naar jullie tips bij vermiste honden, maar die pagina is niet beschikbaar, zie wel dat jullie veel activiteiten organiseren voor de kinderen, heel leuk natuurlijk, maar moet daar voor betaald worden dat is vrijwilligers werk, ik begrijp werkelijk niet wat jullie taak is als boswachter, behalve stropers een standje geven, ik begrijp dat als je een hond kwijt bent jezelf verantwoordelijk blijft, maar een beetje begrip en menselijkheid is toch op zijn plaats zou je denken als natuurliefhebber, en alle hulp zou toch wel heel welkom zijn, we betalen tenslotte allemaal belasting waarvan jullie betaald worden, dit betreft niet mijn honden, maar er worden in jullie gebied nu al meerdere honden vermist en jullie doen hier totaal niets mee, wie bepaald wat van Staatsbosbeheer is en waar moet ik zijn om tot een oplossing te komen, minister !!!! Ik wil gewoon waar voor mijn belastinggeld en geen vrijwilligerswerk .

  Vriendelijke groetjes

  • Staatsbosbeheer Zuid-Holland
   16 mei 2014 om 05:39

   Beste Marrianne,
   Dank voor je reactie op mijn blog. Ik heb de link even aangepast.Het moet zijn http://mijndieriszoek.dierenbescherming.nl. In mijn blog wil ik juist benadrukken dat ik enerzijds begrijp welke verbinding mensen met hun huisdier voelen maar dat er grenzen zijn aan wat er mogelijk is in een natuurgebied om je dier terug te vinden. En dat het dus verstandig is om contact met de boswachter te zoeken als je bij de zoekactie de regels in het gebied wil overtreden. Als een boswachter ben ik verantwoordelijk voor de natuur in mijn gebied.
   Omdat we mensen zoveel mogelijk willen laten genieten stellen we onze terreinen waar mogelijk zoveel mogelijk open voor publiek. 95% van onze terreinen is zo opengesteld. In de duinen gaat wandelen met een hond prima samen met de bijzondere natuur die daar voorkomt. Alleen in het broedseizoen en in de gebieden waar Schotse Hooglanders lopen moet de hond aan de lijn. Maar als een hond losloopt betekent dat wel dat we van de eigenaar vragen dat hij of zij zijn honden ten alle tijden onder appel heeft. Over het algemeen is dat prima op orde. Een enkele keer gaat dit mis. Mijn verhaal gaat over die keren.

   Het werk in een natuurgebied is veelomvattend. Naast toezicht houden onderhouden we de padden en bankjes voor de mensen die van de natuur komen genieten. Omdat heel veel mensen op heel veel manieren genieten van onze duinen heb ik veel contact met allerlei organisaties die belangen hebben in Hollands Duin. Daarbij kun je denken aan maneges, ATB verenigingen, historische verenigingen, recreatieondernemers, horeca ondernemers, gemeenten, hoogheemraadschappen, provincie, politie, brandweer om er een paar te noemen. Verder gebeuren er allerlei natuur werken in Hollands Duin. We maaien, plaggen, zagen en snoeien om de natuur zich zo optimaal te laten ontwikkelen. En om dat met verstand te doen inventariseren we planten en dieren zodat we zien hoe de natuur zich ontwikkeld en we onze doelen halen. En juist omdat dat gebeurt met belastinggeld vertellen we aan het publiek op allerlei manieren wat we doen en waarom we dat doen. Kinderen zijn daarbij een hele belangrijke groep omdat zij nog meer van de natuur zullen gaan genieten en haar nog meer gaan waarderen als zij door boswachter de natuur in worden genomen. En dat we hen dan bijzondere verhalen te vertellen hebben kun je de komende tijd zien in onze filmreeks Volg de Boswachter.

 • annechien13
  11 april 2014 om 12:49

  Beste boswachter,

  Een mooi bericht. Ik begrijp uw zorg voor het natuurgebied en deel dit met u.

  Sinds 2,5 jaar ben ik zelf hondeneigenaar. Ik heb nooit honden gekend en had nooit gedacht dat de liefde voor een hond zo groot zou kunnen zijn.

  Ik begrijp de wanhoop van dit baasje. Verdriet, dat een hart kapot scheurt. Ik snap uw punten, iets meer empathie voor de pijn van de hondeneigenaar zou ik wel gepast vinden in plaats van de regels zijn regels instelling.

  Wat als uw dochter de beagle uit het oog verliest? Mag zij dan ook geen zoekactie starten?

  Wie weet een idee om vanuit staatsbosbeheer een oplossing te bedenken voor duurzame aanplakmethoden, bijvoorbeeld in hout gegraveerd dat een hond kwijt is. Ik roep maar iets…en uiteraard blijft de hondeneigenaar verantwoordelijk, alleen blijft een hond een dier waarvan het instinct soms ‘aan’ gaat.

  Vriendelijke groet

  *Annechien Lubbers*

  Verstuurd vanaf mijn iPhone

  • Staatsbosbeheer Zuid-Holland
   11 april 2014 om 15:36

   Beste Annechien,
   Dank voor je reactie. In mijn verhaal wil ik juist aangeven dat ik heel goed snap dat een groot verdriet kan schuilen achter een verloren gelopen huisdier.

   Maar nee, mijn dochter mag geen zoekactie beginnen. Dat doen ik met haar samen en ik stem de acties af met de beheerder/boswachter. Zeker als ik me niet aan de spelregels van het gebied wil houden. In goed overleg en met heldere afspraken is meer mogelijk maar de regels zijn altijd het startpunt van een gesprek.

   Ten aanzien van het idee van een aanplakmethode. Staatsbosbeheer staat altijd open samenwerking die leidt tot goede duurzame oplossingen. De website van de dierenbescherming is een mooi voorbeeld van een oplossing

   Ik wens jou samen met je hond nog heel veel heerlijke wandeluren in onze gebieden.

   Met vriendelijk groet
   Boswachter Mark

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog