www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Duinen in beweging

14 mei 2014 staatsbosbeheerzuidholland in Zuid-Holland

door boswachter Mark Krasstempel_MarkKras-150

Sinds 2009 werk ik als boswachter bij Staatsbosbeheer in het duingebied van de Waalsdorpervlakte en de duinstrook van Wassenaar tot en met de grens met Noord-Holland: Hollands Duin.

Als boswachter geniet ik het meest als zon, wind en water voldoende ruimte krijgen om de duinen steeds te veranderen. Want zo ontstaat een landschap dat continu verandert. Het duin is nooit saai: zo ben je in het bos, zo sta je in een verstoven zandvlakte of in een natte duinvallei. Waar nu struiken groeien, kan over een paar jaar een duintje liggen als de wind vrij spel krijgt. Wanneer de zon het zand droog brandt, de wind het zand doet stuiven en het heldere zoete water aan de oppervlakte komt, draaien de motoren van dit prachtige duingebied op volle toeren en is het duin op haar mooist. Door deze afwisseling en dynamiek kan Hollands Duin de enorme soortenrijkdom herbergen die het maakt tot een van de waardevolste natuurgebieden van Europa.

Op een warme voorjaarsavond kun je vanuit een uitgestoven duinvallei vol water zomaar een paddenkoor horen. Een voorbode van nieuw leven. Wie goed luistert hoort tussen de rugstreeppadden door zelfs de zeldzame boomkikker.

Voorjaar in een bewegend duin, dat is ongekend genieten.

Het duin is op allerlei manieren in beweging. In de komende weken laat ik in Volg de Boswachter zien door welke invloeden de duinen vroeger en nu steeds veranderen. Niet alleen de elementen maar ook dieren en mensen hebben hun invloed.
Dus Volg de Boswachter en ontdekt wat het duin in beweging brengt.

De neerslag van stikstof door industrie, landbouw en auto’s veroorzaakt een ovetollige groeit van grassen en struiken. Dit belemmert de duinen om zich te bewegen. De werkzaamheden om de invloeden van stikstof tegen te gaan en het duin in beweging te houden worden mede mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland.

logo PZH

reageren

geef een reactie

 • gemma kras van oijen
  14 mei 2014 om 22:52

  Goed verhaal, mooi filmpje…………..trots!!!

 • Harry Muilman
  14 mei 2014 om 21:22

  hoeveel drinkwater wordt er op het moment in het duin gewonnen? Wordt er nog gebiedsvreemd water aangevoerd? De hoeveelheid neerslag, in het duin, is die groter geworden?

  • Staatsbosbeheer Zuid-Holland
   16 mei 2014 om 05:48

   Beste Harry,
   Dank voor je reactie op Volg de Boswachter. Staatsbosbeheer is geen waterwinbedrijf. In de gebieden die we beheren wordt dan ook geen gebiedsvreemd water ingelaten om hier drinkwater van te maken. De drinkwaterbedrijven DUNEA en Waternet laten wel drinkwater in en voorzien miljoenen mensen van veilig en zuiver drinkwater. Zij weten precies over hoeveel water dit gaat. Of de hoeveelheid neerslag toeneemt in het duin durf ik zo niet te zeggen. Wij meten geen neerslag maar grondwater standen. Die zijn voor ons natuurbeheer van groot belang om de natte duinvalleien optimaal te laten ontwikkelen.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog