www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Grote grazers op de Hellegatsplaten

3 juni 2014 staatsbosbeheerzuidholland in Zuid-Holland

stempel_WicherPen-150Natuur op de platen

Het tweede filmpje wat ik voor ‘Volg de Boswachter’ heb gemaakt gaat over de begrazing van de Hellegatsplaten. Begrazing is voor dit gebied de belangrijkste beheermaatregel. Onder invloed van begrazing is in de afgelopen 25 jaar dat wij dit natuurgebied mogen beheren een prachtig en afwisselend landschap ontstaan. Je kunt je bijna niet voorstellen dat de Hellegatsplaten voor 1987 kale, onbegroeide platen waren. Tegen mensen die met mij meegaan op excursie zeg ik vaak: ”Realiseer je goed dat alles wat hier groeit aan bomen en struiken vanzelf is opgeschoten en dus niet is geplant zoals dat in bossen gebeurt”. Waar ik van onder de indruk ben is de enorme variatie in soorten in het opgeschoten bos. Onder natuurbeschermers wordt veel gebakkeleid over nut en noodzaak van begrazing. Op de Hellegatsplaten is in ieder geval te zien dat het een prima beheermaatregel kan zijn.  Ik wens u weer veel plezier bij het bekijken van de film:

[youtube=http://youtu.be/TFQtpgbfduE]

Als u hier geen filmpje ziet, ga dan naar www.staatsbosbeheerzuidholland.wordpress.com of http://youtu.be/TFQtpgbfduE

reageren

geef een reactie

  • Wil
    3 juni 2014 om 13:32

    Als je in de stad loopt, ben je op bezoek.
    Als je in je auto zit, ben je op weg ergens naartoe en gaat alles aan je voorbij.
    Als je in de natuur wandelt, maak je deel uit van iets groots.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog