www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Zand; stille getuige van een bewegend duin

4 juli 2014 staatsbosbeheerzuidholland in Zuid-Holland

20140529-175320-64400299.jpgdoor Boswachter Yvonne

Het zand van de duinen lijkt een wat saai en voor de hand liggend gegeven. Maar, ik vind het fascinerend! De structuur van duinzand is los waardoor water en voedingstoffen snel diep wegzakken. Dat maakt de omstandigheden voor planten ruig. Juist het zand maakt het duinlandschap spannend. Het verraadt wat er in het duin gebeurt; het laat allerlei sporen zien. Sporen van grote dieren, sporen van kleine dieren, sporen van vogels, sporen van water, sporen van wind. Het zand ligt niet stil; het is continu in beweging. Dus: De duinen zelf zijn continu in beweging! Zand is er de stille getuige van dat het duin beweegt.

Geniet hieronder van mijn filmpje over zand in Holland Duin

[youtube=http://youtu.be/tNe-aEAvo_w]

 

De werkzaamheden om de invloeden van stikstof tegen te gaan en het duin in beweging te houden worden mede mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland.

logo PZH

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog