www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Herdenken en vieren in het KinderBomenBos Bentwoud

14 november 2014 staatsbosbeheerzuidholland in Zuid-Holland

Van BoswachterLinda Groeneveld

Samen met mijn vriendengroep herplant ik binnenkort een boom ter nagedachtenis aan een overleden vriend. De boom die we ondertussen alweer meer dan 10 jaar geleden hebben geplant is helaas met een bosbrand verdwenen uit het prachtige Drentse landschap. Dat vinden we jammer, want het is fijn om naar een mooie plek toe te gaan en de bijzondere momenten die we met elkaar hebben beleefd, terug te halen.

Ook in het Bentwoud komt zo’n bijzondere plek.  In 2009 is het KinderBomenBos in het Bentwoud geopend.  De eerste 12 bomen ter viering van een geboorte of ter nagedachtenis van het overlijden van kinderen zijn daar toen geplant, in het verder nog kale Bentwoud.

Na de opening is het stil geworden rond het KinderBomenBos. De bomen sloegen niet goed aan, het onderhoud hield te wensen over, en nieuwe bomen zijn niet meer aangeplant. De initiatiefnemer Stichting Boomfeestdag  en de beheerder Staatsbosbeheer betreuren dat dit zo gelopen is. Onduidelijkheid in verantwoordelijkheden, een gat in de financiën en de slechte groeiomstandigheden van het gebied zijn hier de oorzaken van.

Gelukkig is er nu overeenstemming en duidelijkheid omtrent samenwerking en uitvoering. Daar ben ik als boswachter heel blij mee en daarom gaan we flink aan de slag in het Kinderbomenbos.

Afgelopen voorjaar is begonnen met een aantal werkzaamheden. De dode bomen en bijhorende boompalen, zijn in overleg met de betrokkenen, verwijderd en andere elementen zijn opgeruimd. Daarnaast is bodemonderzoek uitgevoerd, waaruit blijkt dat er een slechtdoorlatende laag zit in het gebied. Door te diepwoelen is de bodem afgelopen week als het ware opengescheurd, waardoor water weg kan. We hopen hiermee een betere groeiplaats te creëren voor de nieuwe bomen.

Diepwoelen in het KinderBomenBos
Diepwoelen in het KinderBomenBos

De keus voor het soort te planten bomen is ook aangepast. De herdenkingsbomen worden Italiaanse populieren. Die kunnen goed tegen de winderige omstandigheden en groeien prima op de bodem van het Bentwoud. De geboortebomen worden haagbeuken. Naast deze statige bomen zullen er ook een aantal echte “kinderbomen” geplant worden. Onder andere een  kastanje, amerikaanse eik, en een linde als solitaire bomen. Zij geven het bos voor de kinderen straks iets extra’s. De stenen paddenstoelen krijgen bij deze solitaire bomen een nieuwe plek.

In 2015 vindt de tweede officiële plantdag plaats. Deze wordt georganiseerd door de Stichting Boomfeestdag. Voor meer informatie over de plantdag kunt u terecht op de website van de stichting: www.boomfeestdag.nl

Met al deze maatregelen gaan we er samen voor zorgen dat het KinderBomenBos zich kan ontwikkelen tot de plek zoals beoogd, namelijk een plek waar nieuwe wereldburgers gevierd en herdacht worden.

 

 

 

 

reageren

geef een reactie

  • Harry WaterBase
    16 november 2014 om 12:17

    Op de bosbouwschool is tijdens het vak landschapskunde het ontstaan van dit gebied behandelt. Dus als je goed opgelet had, had je geweten dat in dit deel van het land je verrassingen kan tegenkomen. De Polderatlas van Nederland zou standaard aanwezig moeten zijn. Dankzij dit gebied hebben de schilders in de 17de eeuw het “Hollands Licht” ontdekt. Dit licht is gebiedsgebonden. Als je googlet krijg je een DVD over Hollands Licht. Jammer voor deze jongens weten zij niet precies wat het Hollands Licht inhoud.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog