www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Flappie in het Bentwoud

17 december 2014 staatsbosbeheerzuidholland in Zuid-Holland

Van Boswachter Linda Groeneveld

Kent u het liedje “Flappie”, van Yoep van het Hek nog? Ik moest er aan denken toen ik een foto ontving van een dood konijn in het Bentwoud. Natuurlijk lag dit konijn niet gebraden op een bordje, gegarneerd met mandarijntjes. Het konijn op de foto zag er ziek uit. Diagnose Myxomatose.

Myxomatose is een virusziekte bij konijnen die verwant is aan de pokken. De zieke dieren zijn te herkennen aan opgezwollen oogleden, waardoor ze niet goed zien en sloom reageren. Door de ziekte zijn konijnen vatbaar voor andere ziekten, zoals een longontsteking en zullen daardoor dan overlijden. In het wild zal maar één op de tien tot twintig van de besmette konijnen de ziekte overleven.

Het is niet leuk om zo’n dood konijn te zien liggen, als je lekker aan het wandelen bent. Maar het is een natuurlijk proces (weliswaar werd het virus ooit door mensen bewust geïntroduceerd).

dood konijn myxomathose

De konijnenziekte Myxomatose is niet besmettelijk voor mensen, honden of katten. We laten de dieren vooralsnog gewoon in het Bentwoud liggen. Als ze dicht bij het pad of een picknickbank liggen, geven we ze een plek wat dieper in het bosvak.

Uiteindelijk zullen een aantal konijnen weerstand opbouwen en het virus niet meer krijgen. De populatie konijnen herstelt zich dan weer.

Overigens komt onze handhaver ook regelmatig een doodgebeten haas in het Bentwoud tegen. Deze hazen hebben geen last van myxomatose, maar zijn zeer vermoedelijk doodgebeten door een hond. Zoals op onderstaande foto is te zien aan de hondenpootafdrukken naast het hazenlijk.

dood gebeten haasOndanks het jachtinstinct van een hond, is dit absoluut geen natuurlijk proces. Honden zijn huisdieren die het Bentwoud niet als leefgebied hebben. Zelfs in een hondenlosloopgebied is het nadrukkelijk verboden om met een hond wild op te jagen of te doden. Weet u dat uw hond graag achter konijnen en hazen aanzit, houd uw hond dan aan de lijn! Op die manier houden we een gezonde populatie hazen in het Bentwoud.

Ik hoop dat u op uw wandeling door het Bentwoud vooral huppelende konijnen en rennende hazen zult tegenkomen, want dat is genieten. En wat er ook op uw kerstbordje beland, namens alle boswachters van Zuid-Holland wens ik u prettige feestdagen toe!

reageren

geef een reactie

 • mirjam
  1 oktober 2015 om 15:51

  Hé Linda, je timmert lekker aan ‘het bos’. De liefde voor dieren en natuur hebben we wel gemeen. Werk zelf bij de dierenambulance. En inderdaad de bovenstaande ziekte zien wij ook regelmatig bij konijnen.. Succes met alles! Mirjam (nicht)

 • Baby rabbits, video | Dear Kitty. Some blog
  25 augustus 2015 om 16:40

  […] Rabbits in the Bentwoud, the Netherlands: here. […]

 • Ch1po (@Ch1po)
  19 december 2014 om 09:39

  Myxomatose wordt oa door stekende insecten overgebracht, dus ieder tam Konijn kan het krijgen, Het is dus zaak een tam Konijn ieder jaar te laten inenten.

 • Ted Hoeks oud medewerker SBB Hollands Duin
  18 december 2014 om 11:59

  Hallo Linda, leuk stukje maar misschien moet je de mensen waarschuwen, dat de konijnen thuis in het hok besmet kunnen worden door hun hond of door hun zelf als ze daar zijn wezen wandelen,ze kunnen hun huisdier er voor in laten enten. Vriendelijke groeten.

 • Karin Groenendijk
  18 december 2014 om 08:33

  Het is al een aantal keer voorgekomen dat mijn hond de ingewanden van een half vergane haas stond te eten in de polder,echt niet fris, zij had deze haas echt niet gevangen al kan ik begrijpen dat het er voor jullie wel op zou kunnen lijken!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog