www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Geslaagde schoonmaakactie voor Oosterse Bekade Gorzen

27 februari 2015 staatsbosbeheerzuidholland in Zuid-Holland

Door boswachter Wicher Pen

Je wilt niet weten hoeveel zwerfvuil er in onze Nederlandse rivieren terecht komt.Als beheerder van natuurgebieden die langs de rivieren liggen zie je het iedere dag wel liggen en ik moet zeggen, het irriteert mij ook.Nu ben ik wat dat betreft niet de enige en regelmatig krijgen wij vragen of er wat aan te doen is en vaak zijn mensen ook bereid om zelf de handen uit de mouwen te steken. Dat zijn kansen die je moet pakken, want vele handen maken licht werk. Ook geeft het ons mogelijkheden om iets over onze natuurgebieden te vertellen en leer je mensen uit de streek kennen die de natuur een warm hart toedragen.

De afgelopen week ben ik met een groepje vrijwilligers, woonachtig in de woonwijk Numansgors bij Numansdorp bezig geweest om de rommel die afgelopen winter was aangespoeld op de Oosterse Bekade Gorzen op te ruimen. Dit natuurgebied ligt direct ten oosten van de wijk Numansgors en veel bewoners komen regelmatig in het natuurgebied voor een wandeling. De betrokkenheid met het wel en wee van het natuurgebied is daardoor groot. In feite gaat het om onze buren en het is goed om die te kennen. De schoonmaakactie was erg succesvol en na 2,5 uur zat mijn auto helemaal vol met het verzamelde vuil, wat gelukkig netjes in zakken was gedaan.

De Oosterse Bekade Gorzen hebben een oppervlakte van ongeveer 70 hectare en zijn onderdeel van het veel grotere natuurgebied de Oeverlanden Hollands Diep. Dit grote natuurgebied ligt helemaal buitendijks langs het Hollands Diep tussen Numansdorp en Strijensas. Zelf vind ik het één van de mooiste natuurgebieden die ik met mijn collega’s mag beheren. We hebben de ruimte en er zijn verschillende plekken waar mensen kunnen genieten van een heel gevarieerd natuuraanbod. We hebben open water, grazige stukken, ruig rietland en doorgeschoten grienden. Die variatie maakt dat er veel verschillende dieren kunnen leven en ook de flora is heel divers. Een paar soorten wil ik u niet onthouden. Zo is het mogelijk om ’s winters de Zeearend te zien. Deze supergrote roofvogel broedt nu al in de Biesbosch en ik denk dat hij binnen enkele jaren ook ergens in de Oeverlanden Hollands Diep een nest gaat bouwen. Lepelaars zijn echte zomervogels. Ze broeden op de Sassenplaat midden in het Hollands Diep en komen naar de Oeverlanden om voedsel te zoeken. Bijna het hele jaar kan je in de Oeverlanden Zilverreigers zien, zowel de Grote als de Kleine. Bij de zoogdieren zijn de Bever en het Ree bijzonder, al moet je wel geluk hebben om die te zien.

Bijzonder voor de Oeverlanden is de aanwezigheid van getij. Het gaat niet om een grote getijslag. Het verschil tussen eb vloed is sinds de afsluiting van het Haringvliet gereduceerd tot zo’n 30 centimeter. Voor de afsluiting was dat veel meer, maar ook een kleine getijslag zorgt ervoor dat bij eb onbegroeid slik droog valt en juist die plekken zijn voor allerlei watervogels interessant om voedsel te zoeken. Bij de inrichting van de Oosterse Bekade Gorzen, nu zo’n zes jaar geleden is er voor gezorgd dat het water van het Hollands Diep kan doordringen in het natuurgebied. We hebben dus ook getij in het gebied en kaal slik en daardoor bij eb heel veel vogels. Regelmatig en zeker als er wat bijzonders te zien is staan de Oosterse Bekade Gorzen dan ook op het lijstje van vogelaars die een tocht door de Delta maken.

De Oosterse Bekade Gorzen zijn nu weer schoon, dankzij de inzet van de vrijwilligers uit de wijk Numansgors. Het voelt goed dat ik daar zelf ook een bijdrage aan heb kunnen leveren. Als u zin hebt om ook eens in de Hoeksche Waard de Oosterse Bekade Gorzen of de Oeverlanden Holland Diep te bezoeken dan kan dat natuurlijk. De Oosterse Bekade Gorzen zijn bereikbaar via de Schuringsedijk in Numansdorp. De beste ingang voor de Oeverlanden is in Strijensas aan de Buitendijk ten westen van de sluis.

De klus is geklaard Foto: Wicher Pen
De klus is geklaard
Foto: Wicher Pen

 

reageren

geef een reactie

 • Esther
  2 maart 2015 om 16:27

  Hoi Wicher, goed om te horen dat de Oosterse Bekade Gorzen zo mooi zijn geworden en dat de buren zo betrokken zijn. Ik moet er zelf ook weer eens gaan kijken. Groetjes van Esther Ubink ( alweer 4 jaar werkend bij Rijnland…)

 • Frans de Graaff
  28 februari 2015 om 15:42

  Wiecher,
  Een goede actie en fijn dat er vrijwilligers meehielpen. Mooie oogst want de auto zit vol.
  Groet, Frans

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog