www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

De herinnering blijft in het Haagse Bos

6 mei 2015 staatsbosbeheerzuidholland in Zuid-Holland

Herdenking Tweede Wereldoorlog en 70 jaar bevrijding in Haagse Bos en Malieveld

Door boswachter Jenny van Leeuwen

Op 3 maart 1945 om 9.00 uur ’s ochtends was in Den Haag een oorverdovend lawaai te horen en mensen moesten massaal op de vlucht: de vergissingsbombardementen op Bezuidenhout. Met in totaal 56 vliegtuigen voerden de geallieerden bombardementen uit. De ravage die volgde was onvoorstelbaar: honderden mensen overleden en duizenden gebouwen werden vernietigd door dit geweld.

De bombardementen waren bedoeld voor het Haagse Bos. Hier hadden de Duitsers namelijk hun V2 rakketten en de Atlantikwall, de verdedigingslinie. De X- en Y-coördinaten waren echter verwisseld. Verder stond er een hardere wind dan voorspeld en er was gegarandeerd dat er geen mensen meer waren in het gebied. Dit alles leidde ertoe dat de bombardementen compleet misgingen en eindigden in dit drama.
Ook het Haagse Bos werd getroffen. Uiteindelijk stond er na de oorlog nog maar hooguit 30% van het bos overeind. De rest was een kale vlakte. Ook de Duitsers hadden er veel gekapt voor de Atlantikwall en in de hongerwinter kapten omwonenden nog veel van de laatste bomen om te kunnen koken en warm te blijven.

antitankwal

Foto: aanleg van de Atlantikwall in het Haagse Bos. De antitankgracht heet nu Reigersloot.

De littekens blijven
Nu, 70 jaar later, is het bos weer hersteld en zijn de bomen weer van behoorlijk formaat. De meeste bomen staan er dus nog maar hooguit 70 jaar. Bezoekers zien nog meer herinneringen uit de Tweede Wereldoorlog in het bos. Bijvoorbeeld de bunkers en antitankgracht die samen een onderdeel vormden van de Atlantikwall.

Bord_5_op_locatie_klien Foto: Een van de panelen in het Haagse Bos

Historische route
Al met al heeft de Tweede Wereldoorlog dus een behoorlijke impact gehad op het bos en de wijk Bezuidenhout. Daarom heeft Stichting 3 maart 1945 een route ontwikkeld langs de historie van Bezuidenhout. Onderdeel hiervan zijn de twee panelen in het Haagse Bos met interessante informatie en historische foto’s. De route werd op 13 februari in gebruik genomen onder ruime belangstelling van wijkbewoners, 6 schoolklassen uit de wijk en wethouder Van Engelshoven. In het bos ontving ik de groep met een inleidend verhaal over de geschiedenis van het Haagse Bos en de impact van de Tweede Wereldoorlog. Vervolgens gingen alle schoolkinderen mee op excursie in het bos.

opening_bos_rechtenvrij_EvHFoto: Opening van de Historische Route op 13 februari in het Haagse Bos

Excursies
Samen met de Stichting 3 maart 1945 en met Nicole van ‘All things nice’ zijn de afgelopen maanden in totaal 5 excursies georganiseerd met als thema de ‘Tijdreis’ door de geschiedenis van het Haagse Bos met accent op de Tweede Wereldoorlog. De excursies kregen grote belangstelling en er werd zelfs een extra excursie ingelast om iedereen te kunnen bedienen.

excursieWOII
Foto: De excursies kregen veel belangstelling

Ontmoeting met overlevenden
Op deze manier heeft het Haagse Bos een rol gespeeld in de herdenking van de Tweede Wereldoorlog, de misbombardementen en de bevrijding die 70 jaar geleden hebben plaatsgevonden. Het meest bijzonder vond ik de ontmoetingen met overlevenden van de Tweede Wereldoorlog. Uit eerste hand vulden zij mijn excursies aan met hun verhalen over de oorlog. Heel indrukwekkend! Dat vonden de kinderen ook toen zij op 13 februari oog in oog kwamen te staan met een overlevende. Deze vrouw vertelde hoe ze met haar familie vanuit de wijk Bezuidenhout gevlucht was naar Voorburg en hoe haar zusje deze vlucht niet overleefde. De kinderen -die nu net zo oud zijn als de vrouw destijds- waren muisstil en konden zich dit echt niet voorstellen. Zij realiseerden zich toen pas echt hoe veilig en vrij leven wij nu leven. En ik realiseerde mij opnieuw hoe belangrijk het is om deze geschiedenis te blijven herinneren; zodat wij niet vergeten!

Bevrijdingsdag
Afgelopen 5 mei stond het Malieveld weer in het teken van de bevrijding. Ieder jaar weer een mooi feest op deze mooie historische plek in Den Haag. Uiteraard was ik als boswachter van ook het Malieveld dit jaar weer aanwezig.

bevrijdingsfestival

Route zelf lopen?
Geïnteresseerden kunnen de Bezuidenhout historische route vinden via: www.bb45.nl Er is ook een speciale site en route voor kinderen.
Er is ook nog een kans om het verhaal van het Haagse Bos van mij te horen: op 6 juni geef ik ter gelegenheid van de Nationale bunkerdag een Tijdreis door het Haagse Bos over de geschiedenis van het Haagse Bos met accent op de Tweede Wereldoorlog en de vergissingsbombardementen. Opgeven kan t.z.t. via www.bunkerdag.nl of via: excursieshaaglanden@staatsbosbeheer.nl

reageren

geef een reactie

  • martin garix
    5 november 2018 om 09:06
  • Wildlife in central The Hague, the Netherlands | Dear Kitty. Some blog
    6 mei 2015 om 17:03

    […] Haagse Bos during World War II: here. […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog