www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Weer vrij, terug in de natuur

7 juli 2015 staatsbosbeheerzuidholland in Zuid-Holland

Door Boswachter Wicher Pen

Een paar keer per jaar worden er in gebieden van Staatsbosbeheer vogels losgelaten die voor korte of lange tijd zijn gerevalideerd in het vogelasiel van Vogelklas Karel Schot in Rotterdam. Het is altijd leuk en soms spectaculair om daar bij te zijn. Het geeft een kick om vogels hun vrijheid terug te zien pakken.

Met Vogelklas Karel Schot hebben wij de afspraak dat alleen vogels die van nature in Nederland voorkomen losgelaten mogen worden. Ook letten zij er op dat de vogels worden losgelaten in een gebied waar ze zich direct thuis voelen. Er worden dus geen eenden in het bos of merels in een waterrijk gebied losgelaten; dat werkt niet.

Afgelopen donderdag 25 juni 2015 heeft collega Ronald in ’t Veld met zijn maat Martin Mollet één ijsvogel, twee buizerds en één torenvalk losgelaten bij het buurtschap Kuipersveer in Puttershoek. Staatsbosbeheer beheert daar, langs de Oude Maas, een doorgeschoten griend, rietland en de Geertruida Agathapolder, waarover ik in een eerder blog wel eens heb geschreven.Martin en Ronald hadden de vogels opgehaald bij een medewerker van de Vogelklas. De vrijlating verliep voorspoedig. Van de vrijlating van de ijsvogel werd de bijgevoegde prachtige foto gemaakt, echt een lucky shot. De vogel is zo te zien weer helemaal fit. Hij had maar kort in het vogelasiel gezeten. De vogel was in Rotterdam tegen een ruit gevlogen, maar had gelukkig niets gebroken. Vlak voor de vrijlating zag Ronald in het gebied twee andere ijsvogels. Het kan goed zijn dat die daar in de buurt ergens broeden. In ieder geval was het daardoor duidelijk dat het haventje van Kuipersveer een perfecte plek is om ijsvogels los te laten. De ijsvogel die Ronald losliet was in no time uit het zicht verdwenen. Die vist nu vermoedelijk ergens langs de Oude Maas.

IJsvogel Foto Ronald in 't Veld
IJsvogel Foto Ronald in ’t Veld

Zelf ben ik een paar jaar geleden ook bij het loslaten van vogels door de Vogelklas Karel Schot geweest. Dat was in de Oeverlanden Hollands Diep bij Strijensas. Ook toen was het een heel bijzondere gebeurtenis. We hadden toen verschillende vogels: kuifeenden, scholeksters, kluten, een zwartkopmeeuw en visdiefjes. De visdiefjes waren net uit het ei, toen ze in het vogelasiel waren binnen gebracht. Het nest lag op het dak van een flatgebouw in Rotterdam, niet echt een gunstige plek voor visdieven om te gaan broeden. In het asiel zijn de jonge visdieven destijds groot gebracht en dat vind ik echt een kunst. Wat een geduld moet je daarvoor opbrengen. Het loslaten van de visdieven was echt heel bijzonder. Op de betonnen rand van een brug, met zicht op het water, werden de manden open gemaakt waarin de Visdieven waren vervoerd. Ze trippelden wat rond op die rand en al rap vlogen ze weg om het gebied te gaan verkennen. Wat ik mooi vond, was de verwelkoming door hun soortgenoten, die luid krijsend om de jonge visdieven heen vlogen.

Visdief Foto Wicher Pen

Visdief Foto Wicher Pen

De Vogelklas Karel Schot doet al sinds 1950 aan revalidatie van vogels. Aanvankelijk in de klas bij schoolmeester Karel Schot. Sinds 1980 zit de Stichting Vogelklas Karel Schot op het Afrikaanderplein nr.37 in Rotterdam. Wat klein begon is nu behoorlijk groot. Meer dan 100 vrijwilligers zijn actief voor de vogelklas. De laatste jaren worden per jaar meer dan 8000 dieren, vnl. vogels gerevalideerd. Daaronder zitten vaak minder algemene vogels zoals “onze” ijsvogel en “onze” zwartkopmeeuw. De samenwerking tussen Staatsbosbeheer en de Vogelklas Karel Schot verloopt prima. Je helpt elkaar waar mogelijk. Voor ons een waardevolle partner in het netwerk.

Voor meer informatie over de Stichting Vogelklas Karel Schot, ga naar: www.vogelklas.nl

reageren

geef een reactie

  • Wounded birds freed after recovery | Dear Kitty. Some blog
    7 juli 2015 om 11:44

    […] Warden Ronald in ‘t Veld made this photo on 25 June 2015 near Puttershoek in the Netherlands. It shows a kingfisher which had collided with a window. Fortunately, the bird had not broken anything. After recovery at the Vogelklas Karel Schot in Rotterdam, the kingfisher was freed again, warden Wicher Pen writes. […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog