www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

We gaan een mooie tijd tegemoet.

27 april 2016 Boswachter Mark Kras (Stad en Duin) in Zuid-Holland

Door boswachter Mark Kras

De eerste weken van de lente zijn het mooist. Steeds meer vogels komen terug uit het zuiden. Ook de vogels die het hele jaar rond in Hollands Duin te vinden zijn krijgen lentekriebels. Leuke van het vroege voorjaar is dat er nog niet zoveel blad aan de bomen zit. Een mooi moment omdat nu al die vogels met lentekriebels nog goed te zien zijn. Hét moment om bijvoorbeeld om de zwartkop te zien zingen. Maar ook baltsende winterkoningen zijn tussen de kale takken makkelijk te vinden. Zo’n kleine bolletje met zijn parmantige staartje weet met zijn luide zang altijd al de aandacht te trekken, maar in de lente begint hij zelfs enthousiast met zijn vleugeltjes te trillen.

IMG_9716-

 

Nu komt ook de nachtegaal terug uit het zuiden. Het hele duin begint dan te zingen. Maar wie deze vogel ziet heeft veel geluk. Nachtegalen zijn gepassioneerde zangers maar doen dat liever ongezien, diep in doornige struiken. Ze doen me een beetje denken aan onze vele vrijwilligers. Ongezien doen zij heel veel werk in het duin. De mannen en vrouwen van de beheergroep werken, buiten het broedseizoen, hard om de natuur geschikt te maken en vooral te houden voor de vele dieren en planten die hier voor hun voortbestaan van afhankelijk zijn. De broedvogeltellers lopen op vroege lente- en zomerochtenden hun rondes om te kijken welke vogel waar heeft besloten te gaan broeden. En dan al die vrijwilligers die de grond afspeuren naar kenmerkende planten of kleurrijke zandhagedissen. Ze vallen niet zo op maar doen belangrijk werk. Samen met de vrijwilligers kunnen we de natuur van Hollands Duin nog beter beheren. En dat komt niet alleen al die planten en dieren van het duin ten goede maar ook de vele bezoekers die het duin telt. Want hoe kaal zou een bezoek aan Hollands Duin zijn zonder zingende nachtegalen, zonder wegschietende zandhagedissen en zonder kleurrijk bloeiende planten?

Ik moest daar aan denken toen ik een pimpelmeesman een cadeautje zag geven aan zijn partner. Bijzonder was dat het vrouwtje niet alleen het insectje in ontvangst nam maar ook een klein veertje in haar snavel had. Zij ontving maar ze gaf ook iets terug. Het leek wel of zij wilde zeggen: ”Samen gaan we een mooie tijd tegemoet”.

IMG_0372-

TIP: Samen met een van onze vrijwilligers genieten van Hollands Duin? Kijk dan op www.staatsbosbeheer.nl voor de excursies die we dit jaar voor u in petto hebben.

IMG_0369-

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog