www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Zeldzame, mythische waterplant ontdekt in het Haagse bos

14 juni 2016 staatsbosbeheerzuidholland in Zuid-Holland

Groot nimfkruiddefDoor gastblogger boswachter Casper Zuyderduyn

Tijdens een bezoek aan het Haagse bos op 31 mei 2016 wist Gerrit Jansen van de KNNV Den Haag mij te vertellen dat hij in het voorgaande jaar Groot nimfkruid (Najas marina) had gevonden in de grote vijver in het Haagse bos. Hij had de soort opgedregd uit het midden van de plas met een speciaal daarvoor gemaakte werphark, bevestigd aan een lang touw. Aangezien ik de soort alleen ken van de Vechtplassen, wilde ik dit wel met eigen ogen zien. De betreffende vijver is voor mij nu niet bepaald een plek waar je deze schaarse soort zou verwachten. Diezelfde dag bezocht ik met Jan Cevat de plek. Hij gooide zijn werphark uit en al snel was het raak! Hij haalde diverse plantjes van het Groot nimfkruid naar boven.

grootNimfkruid_CZ
Vindplaats van het Groot nimfkruid

In Zuid-Holland is Groot nimfkruid alleen bekend van een aantal infiltratieplassen in Meijendel, de Nieuwkoopse plassen en een aantal vindplaatsen bij Rotterdam. In de rest van Nederland komt ze zeer lokaal voor. Over de ecologie van deze soort is niet zo heel veel bekend, behalve dan ze een tolerantie heeft voor licht brak water. Wie weet hoe lang het Groot nimfkruid al in deze vijver voorkomt!

De naam doet tot de verbeelding spreken. De Nimf is in de mythen een Griekse halfgodin die in de natuur leeft en gebonden is aan een bepaalde plek. In Nederland is de plant zeldzaam. Een mythische, zeldzame waterplant dus. Geen betere vindplaats te bedenken voor deze plant dan in het Haagse Bos met al haar verhalen, toch?

 

reageren

geef een reactie

  • William
    12 maart 2018 om 21:32

    Ook al jaren te vinden in Hofvijver.

  • Theo Westra
    14 juni 2016 om 15:32
  • Rare spiny water nymph in The Hague city center | Dear Kitty. Some blog
    14 juni 2016 om 12:47

    […] warden Casper Zuyderduyn reports today that a rare water plant has been discovered in the big pond of Haagse Bos woodland, in the […]

  • Rare spiny water nymph discovery in The Hague city center | Dear Kitty. Some blog
    14 juni 2016 om 11:54

    […] Casper Zuyderduyn reports today that a rare water plant has been found in the big pond in the Haagse Bos woodland in The […]

  • harry waterbase
    14 juni 2016 om 11:36

    Wat mij nou ontzettend fascineert, is welke plaats het groot nimfkruid inneemt in het ecosysteem

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog