www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Werken aan droge voeten in het waterrijke Zaanse Rietveld

11 juli 2016 Boswachter Jenny van Leeuwen in Zuid-Holland

door Boswachter Jenny van Leeuwen

Natuurgebied het Zaanse Rietveld wordt steeds mooier: de Gemeente Alphen aan den Rijn knapt vanaf 15 juli 2016 de wandelpaden op. De paden zijn in het najaar en de winter vaak modderig. Staatsbosbeheer ontving daarover regelmatig meldingen. De Gemeente Alphen aan den Rijn beheert de paden in het natuurgebied en gaf gehoor aan het verzoek van Staatsbosbeheer om de paden goed toegankelijk te maken. Staatsbosbeheer is hier erg blij mee.

gruttos
In het waterrijke Zaanse Rietveld kun je talloze vogelsoorten bewonderen, o.a. de grutto’s

Werkzaamheden

Aangezien er voor de werkzaamheden droge omstandigheden nodig zijn, beginnen de werkzaamheden in de zomer, zo snel mogelijk na het broedseizoen. Vanaf 15 juli zullen naar verwachting de machines aan het werk gaan. Eerst worden de paden gemaaid, vervolgens opgehoogd met betongranulaat en daarna gewalst en verdicht. Vervolgens wordt er graszaad ingezaaid om het een groen uiterlijk te geven. De werkzaamheden nemen enkele weken in beslag afhankelijk van de weersomstandigheden en kunnen voor overlast zorgen. Zo zijn er machines aan het werk in het gebied en worden paden tijdelijk afgesloten.

 

ZaanseRietveld2_PBroere
Het populaire vogelkijkscherm in Zaanse Rietveld. Fotograaf: Peter Broere

De recreant profiteert

Vorig jaar werkten Staatsbosbeheer en het Hoogheemraadschap van Rijnland al samen aan het verbeteren van de waterhuishouding in het Zaanse Rietveld. Nu de Gemeente Alphen aan den Rijn ook de wandelpaden opknapt, komen echt de puntjes op de i in het natuurgebied. De natuur én de inwoners van Alphen aan den Rijn profiteren hiervan. Recreanten kunnen straks het hele jaar door genieten van het resultaat van alle werkzaamheden: een soortenrijk én waterrijk gebied, dat door wandelaars toch met droge voeten kan worden beleefd.

 

 

reageren

geef een reactie

 • Casper Jansen
  11 juli 2016 om 21:34

  Is het mogelijk dat ook het men- en ruiter pad langs de N11 en de compierekade opgeknapt wordt?

  • Staatsbosbeheer Zuid-Holland
   13 juli 2016 om 07:20

   De Compierekade is niet in beheer bij Staatsbosbeheer. Dit verzoek kunt u bij de gemeente indienen. Met vriendelijke groeten, Jenny

 • Fien
  11 juli 2016 om 13:46

  Ha Jenny en gemeente..
  mogelijk kan het waterpeil op de grote plas aangepast worden.. te weinig steltlopers om te verzamelen.. staat iets te hoog

  • Staatsbosbeheer Zuid-Holland
   13 juli 2016 om 07:22

   We hebben te maken met een heel nat voorjaar. Het is dus niet vreemd dat het water zo hoog staat. Eerdere jaren hadden we te maken met een te lage waterstand. Deels is dit natuurlijke variatie die bij een dergelijk moerasgebied hoort. Deels gaan wij het waterpeil beter sturen, omdat vanaf dit jaar de stuw bij ons in beheer komt. Met groeten, Jenny

 • Truusje Langejan
  11 juli 2016 om 13:41

  Als de gemeente nu de plek achter het vogelkijkscherm nu ook als “pad” zou beschouwen dan zouden we daar in de toekomst wellicht ook droge voeten houden.

  • Staatsbosbeheer Zuid-Holland
   13 juli 2016 om 07:23

   Ik zal dit bespreken met de gemeente. Misschien kunnen zij het direct meenemen in deze ronde. Bedankt voor de reactie! Met groeten, Jenny

 • Garganey, pintail, and other birds | Dear Kitty. Some blog
  11 juli 2016 om 13:14

  […] Zaans Rietveld biodiversity: here. […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog