www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

In vogelvlucht over Boswachterij Noordwijk

18 juli 2016 Boswachter Mark Kras (Stad en Duin) in Zuid-Holland

Verscheidenheid is het kenmerk van de Hollandse kust. Op enkele honderden meters vanaf de vloedlijn is een ongekende variatie aan landschappen te vinden. Niet voor niets is dit een van de belangrijkste natuurgebieden van Nederland en zelfs van Europa. Natura2000 in optima forma in één van de meest dichtbevolkte delen van de wereld.

Is het daarom dat we bijna vergeten hoe belangrijk deze gebieden zijn voor dieren, planten én mensen. We komen er met miljoenen per jaar en het lijkt daarom zo gewoon. Reden om samen met Aircaurius Boswachterij Noordwijk eens vanuit een heel andere hoek te bekijken.

Een mooi moment om te zien ook hoe beeldbepalend de ooit aangeplante dennen nog zijn na decennia van omvorming. Een bewijs dat de we in het juiste tempo stappen naar een meer duineigen duinbos. Een duinbos op kalkrijk duinzand zoals we die in Europa nog maar nauwelijks hebben. Een duinbos zoals het in de loop der eeuwen door de land- en zandhonger van ons mensen is verdwenen. Het zal nog wel een aantal decennia duren voor we dat weer terug hebben. Stap voor stap met de blik van een bosbeheerder die reikt over vele mensengeneraties.

Ik hoop dat u net zo geniet van de prachtige diversiteit van Boswachterij Noordwijk

https://vimeo.com/153045750

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog