www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Column: De boswachter maakt u gelukkig!

25 augustus 2016 Boswachter Jenny van Leeuwen in Zuid-Holland

Jonge roodborsttapuit in De Wilck

door boswachter Jenny van Leeuwen

Wat ben ik blij dat ik vooral goed nieuws de wereld in mag slingeren. Want buiten gebeurt ook echt veel goeds! Ik voel me elke dag ‘brenger van het goede nieuws’.

concertavond
De komst van Bruce Springsteen naar het Malieveld haalde veel kranten en uitzendingen. Het grote onderhoud aan het Malieveld erna ook…

Steeds meer mensen klagen over de focus van de media op slecht nieuws. Als je de krant openslaat, lijkt het soms of de wereld letterlijk en figuurlijk in brand staat. Daar word je niet vrolijk van. Waarom worden wij dagelijks overspoeld met slecht nieuws, terwijl er ook zoveel moois en goeds gebeurt in de wereld? Slecht nieuws schijnt beter te verkopen. Ik geloof het graag, maar daar stopt het dan ook mee. Ik wil daar zo min mogelijk aan bijdragen. Sterker nog, ik focus me juist vooral op wat er goed gaat.

 

ZaanseRietveld2_PBroere
Nieuwe wandelpaden in het waterrijke Zaanse Rietveld: weer goed nieuws! Foto: P. Broere

Goed nieuws in interviews

In korte tijd kwam ik de afgelopen periode veel in het nieuws. Het opknappen van de paden in het Zaanse Rietveld; een grote onderhoudsbeurt voor het Malieveld na het concert van Bruce Springsteen; bronstige reeën op drift; houtoogst in het Groene Hart; onderhoud langs paden in het Haagse Bos; het waren allemaal aanleidingen voor interviews in kranten, radio en televisie. Met groot plezier en met trots vertel ik ons verhaal. Over hoe hard ‘wij Staatsbosbeheer’ werken om de natuur mooi en veilig te houden voor de recreanten. Over hoe wij soorten met succes beschermen. Over hoe wij samenwerken met de omgeving om mooie resultaten te behalen. Over hoe houtoogst zorgt voor een mooi duurzaam product als biomassa, papier, meubels of zelfs surfplanken en klompen.

Interview20160727_114149_resized
Met Omroep West opnamen maken van de boswerkzaamheden in het Haagse Bos

Antidepressiva

Ik heb eens gelezen over een onderzoek waarin mensen tussen allemaal negatieve plaatjes de positieve plaatjes moesten opsporen. Dit ‘zoeken naar positieve plaatjes’ werkt tegen een depressie. Je hersenen worden dan weer ingesteld op het positieve. Een goede tip dus: speur tussen het negatieve nieuws actief naar de positieve berichtgevingen… van uw plaatselijke boswachter, bijvoorbeeld. Daar wordt u gelukkig van!

bosuil_JennyvanLeeuwen
Met foto’s laat ik zien hoe mooi het buiten is: bosuil in het Haagse Bos.

Laten zien hoe mooi het is

Vooral via Twitter probeer ik te laten zien hoe mooi het buiten is. Ik leg vast hoe de weidevogels in onze gebieden nog wel een plek vinden om hun kuikens succesvol groot te brengen. Hoe vrij zeldzame soorten als de kemphaan, veldleeuwerik, argusvlinder, groene glazenmaker of blauwe bremraap bij ons nog wel te zien zijn (zelfs in de Randstad!). Hoe vrijwilligers ons helpen om de gebieden te onderhouden. Hoe de kuikens en kalfjes in de lente door onze gebieden dartelen… etc etc etc. Het goede nieuws houdt nooit op…

Bekijk onderstaande foto’s maar eens en laat me graag weten of het werkt: wordt u er gelukkiger van?

torenvalk_DSC_2601
Laten zien hoe mooi het is… zomaar een prachtige duikvlucht van een torenvalk in De Wilck
DSC_0632_klein
Eekhoorn is het lievelingsdier van de gemiddelde Nederlander. Een foto van de eekhoorn maakt vast veel mensen gelukkig!

 

DSC_0254_small
‘Klein geluk’ op de Koekamp.
RoodborsttapuitDSC_2591_small
Jonge roodborsttapuit in De Wilck
reageren

geef een reactie

 • tom
  26 augustus 2016 om 18:49

  bosuil gisteravond na zonsondergang gehoord in Haagse Bos, een prachtig zoele nazomeravond, en dat is inderdaad geestverruimend (maar uil nog nooit gezien ….)
  tom

 • Staatsbosbeheer Zuid-Holland
  26 augustus 2016 om 06:41

  Ha Joos, dank voor je leuke reactie! Ik weet zeker dat er in Limburg ook zoveel moois gebeurt en te zien is! Groeten, Jenny

 • Joos
  25 augustus 2016 om 21:04

  Zo veel natuur en mogelijkheden in ons landje. Net of natuur en mens prima samen kunnen.
  Leuke column!
  Hoe zou het in Limburg zijn?

 • Aris Jan Hofker
  25 augustus 2016 om 18:31

  Jenny van Leeuwen, wat ben ik blij om nu eens positief nieuws van Staatsbosbeheer te vernemen! Waarom zul je vragen? Ik zal het kort uitleggen: jouw Staatsbosbeheer heeft het plan ingediend bij de Provincie om het Balijbos, aan de rand van het Groene Hart, vol te zetten met vijf 175-200m hoge windmolens. In een waardevol, klein natuur en bosgebied met een bijzondere vleermuispopulatie (Rosse Vleermuis, Grootoorvleermuis) en bijzondere vogels als de Velduil en de gracieuze Lepelaar. De molens moeten er komen omdat het Balijbos aan de A12 ligt, maar het grenst ook aan het Groene Hart en ligt in de Groenblauwe slinger. Even vergeten door Staatsbosbeheer. Het is uitverkoop van natuur, met als doel het innen van pachtsubsidie. Daar word ik dus niet blij van.

  • Staatsbosbeheer Zuid-Holland
   26 augustus 2016 om 06:39

   Hartelijk dank voor uw reactie. Ook deze stuur ik door naar de verantwoordelijken voor De Balij. Groeten, Jenny

  • Corneeltje
   26 augustus 2016 om 07:02

   Beste Jenny,

   Ik las in een nieuwsbrief uit 2012, over ‘de Groenblauwe slinger’ , een intervieuw met jou. Je was nauw betrokken bij de ontwikkeling van het mooie Balijbos, onderdeel van de Groenblauwe Slinger. Ik kom vaak in de Balij en geniet iedere dag van de prachtige natuur en het bijzondere dierenleven in de Balij. Ik word hier erg blij van. Je noemde in de nieuwsbrief de Balij zelfs een natuurgebied.
   Nu wil Staatsbosbeheer Windmolens in de Balij en mag de Balij intern bij jouw werkgever geen natuurgebied meer genoemd worden. Want windmolens en natuur liggen gevoelig bij de buitenwacht.
   Hier word ik dus niet blij van. Jij ook niet?

  • Aris Jan Hofker
   26 augustus 2016 om 11:15

   Beste Jenny, daar wringt de schoen. SBB weigert om serieus haar verantwoordelijkheid te nemen en is totaal niet verbonden met de omgeving. Ondanks dat jullie die ambitie hebben. Windmolens moeten omdat windmolens moeten….
   Wat gemeenten, omwonenden en natuurorganisaties vinden interesseert de leiding van SBB niets. En dat is kwalijk voor een ‘maatschappelijke ‘ organisatie.

 • Natuurbehoud
  25 augustus 2016 om 16:33

  In het geval van slecht nieuws verkoopt SBB ook erg goed hoor.
  SBB gaat van 25 locaties in Nederland windparken maken incl midden in de Hoge Veluwe.
  Waarom? Om geld te verdienen, directeur Silvo Thijssen noemt zichzelf al de “groene vastgoedmakelaar” en wrijft zijn handjes al warm voor alle subsidie die hij naar binnen gaat harken ….. Verder hebben wij hier een boswachter waar je helemaal niet blij van word. In opdracht van zijn baas liegt hij over het feit dat SBB geen initiatiefnemer zou zijn voor de windplannen te Zoetermeer. Sterker, in een WOB waar SBB zichzelf duidelijk de initiatiefnemer noemt geeft hij aan dat hij een goed gevoel over zijn leugenachtige gesprek had. Waardeloos en schandalig! SBB is een verachtelijke weg in geslagen door natuur, recreatie en rustgebieden te gaan exploiteren voor oa windenergie en bovenmatige houtoogst. SBB kan zo de normale krant in wat overigens al aardig vaak gebeurd.

  • Staatsbosbeheer Zuid-Holland
   25 augustus 2016 om 17:01

   Dank voor uw reactie! Ik stuur dit door aan de boswachter van De Balij. Ik vertrouw erop dat u spoedig een inhoudelijke reactie ontvangt. Groeten, Jenny

  • Natuurbehoud
   25 augustus 2016 om 19:47

   Nergens voor nodig, men is hiervan op de hoogte

  • Aris Jan Hofker
   25 augustus 2016 om 22:17

   RESPECTLOOS: DE PROVINCIE NEGEERT VLEERMUISONDERZOEK
   Eerste onderzoek van het Vleermuisplatform Zoetermeer heeft aangetoond dat De Balij rijk is aan vleermuizen. Voor de Provincie en Staatsbosbeheer kan dat een probleem worden. Vleermuizen zijn beschermde dieren en kwetsbaar voor windmolens. De Provincie wil het onderzoek NIET meewegen bij haar besluit om met De Balij als windmolenlocatie verder te gaan. Dit besluit valt 30 augustus. Respectloos!
   Op zaterdag 27 augustus 15 uur geeft het platform een lezing over de vleermuizen in de Balijhoeve. Ieder is van harte welkom! Lees het artikel in Het Streekblad:
   http://streekbladzoetermeer.nl/nieuws/de-balij-zeer-rijk-aan-vleermuizen-1.6294252

 • Henk Muller
  25 augustus 2016 om 16:14

  Lekker rustig, vooral de foto van de eekhoorn, heb je ook gezien dat de boonstam een gezicht heeft. Zo te zien een beetje sacherijnig. Groetjes

  • Staatsbosbeheer Zuid-Holland
   25 augustus 2016 om 16:17

   Haha, dat gezicht in de boom was me inderdaad al opgevallen. Dank voor je leuke reactie! Groet, Jenny

 • Sjaak Witteveen
  25 augustus 2016 om 15:04

  Ik wordt hier inderdaad vrolijk van. Buiten actief zijn werkt therapeutisch. Ik ben zelf actief op de http://www.heemtuingoudsehout.nl. Een prima afwisseling met een werkweek achter een beeldscherm.

  • Staatsbosbeheer Zuid-Holland
   25 augustus 2016 om 16:16

   Leuk om je reactie te lezen. Buiten werken maakt inderdaad ook gelukkig! Groeten, Jenny

  • Corneeltje
   26 augustus 2016 om 13:46

   Ik vind het ook zo heerlijk om buiten te zijn. Normaal maak ik lange wandelingen door het natuurgebied dichtbij mijn huis. Een mooi gebied wat beheerd wordt door Staatsbosbeheer. Een groene long in de drukke randstad, tussen Pijnacker Nootdorp en Zoetermeer. Het werkt inderdaad therapeutisch, zoals u zegt.
   Sinds januari dit jaar wordt mijn werkweek gevuld met het doorgronden van het beleid van Staatsbosbeheer. Sbb heeft andere plannen met ‘mijn’ gebied en heeft het in de uitverkoop gedaan. Het wordt binnenkort verpacht tbv windenergie.
   Ik word hier erg verdrietig van, terwijl ik altijd een vrolijk en blij mens was.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog