www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Trots op natuur van Zuid-Holland

20 oktober 2016 Gastblogger Lisa van der Veen in Zuid-Holland

Zuid Holland, de drukst bevolkte provincie van Nederland. Ook de provincie met de minste natuur, wordt vaak gezegd. Des te trotser zijn wij dat in Zuid Holland twéé gebieden genomineerd zijn voor de verkiezing mooiste natuurgebied van Nederland. Dit zijn Nationaal Park Hollandse Duinen én NLDelta Biesbosch-Haringvliet. De verkiezing is initiatief van het Ministerie van Economische Zaken. Zo kunnen Nederlanders zich uitspreken over onze natuur. De twee genomineerde natuurgebieden in Zuid-Holland zijn twee prachtige gebieden, met beiden een kenmerkend eigen verhaal en beiden op en top Nederlands.

Over de gebieden

Twee van onze vaste boswachters van dit boswachtersblog, Mark Kras en Wicher Pen, vertellen waarom deze gebieden zo mooi zijn.

Boswachter Mark Kras over de duinen als mooiste natuurgebied:
“Miljoenen mensen komen hier jaarlijks grenzeloos genieten. In een van de drukste gebieden van Nederlands bevindt zich een natuurgebied met een ongekende rijkdom aan soorten. Eeuwenlang wonen en werken hier mensen. De dynamiek van mensen en duinen maakt dit tot een top-natuurgebied waarvan er maar weinig zijn in Europa. Van seizoen tot seizoen kun je er genieten van vossen, zandhagedissen, orchideeën, boomkikkers en reeën. Maar ook bijzonder zeldzame soorten als de meervleermuis en liggend bergvlas vinden hier hun leefgebied. Staand op een hoge duintop met de wind in de haren uitkijkend over zee, duin en eeuwenoude landgoederen. Hollandse duinen; zijn ze niet grenzeloos mooi én kun je er niet grenzeloos genieten?”

img_4048

Boswachter Wicher Pen over de Biesbosch en Haringvliet als mooiste natuurgebied:
“Het is niet verwonderlijk dat de Nederlandse Delta genomineerd is voor de verkiezing van het mooiste natuurgebied van Nederland. De Delta is altijd al een aantrekkelijk gebied geweest waar dieren, maar ook mensen zich graag vestigden. Hier ben je altijd één met het water. Want zie je overal in de Delta; smalle kreekjes in de Biesbosch en breed open water op het Haringvliet. Boven het water dikwijls de oer-Hollandse wolkenluchten.
In het mooiste natuurgebied Nederlandse Delta Biesbosch-Haringvliet komen heel veel vogels voor. Iconisch in het gebied zijn op dit moment de zeearend, maar ook de visarend die dit jaar voor het eerst in Nederland heeft gebroed en met succes een jong grootbracht. Duizenden watervogels kunnen je pad kruisen. En ook onder water is er veel leven. Snoek en snoekbaars zijn veel voorkomende soorten en als in 2018 de Haringvlietsluizen op een kier gaan zullen ook trekvissen als steur en zalm door het Haringvliet en de Biesbosch trekken om hoger op de rivier kuit af te zetten. Dit alles maakt Biesbosch – Haringvliet nu en in de nabije toekomst het mooiste natuurgebied van Nederland.”

011biesbosch-5

Verkiezing Mooiste Natuurgebied van Nederland
De verkiezing is het initiatief van het ministerie van Economische Zaken. Deze verkiezing draagt bij aan de bekendheid van onze natuur en daarmee aan de waardering ervoor. De vakjury heeft uit de 20 ingezonden bidbooks dertien gebieden geselecteerd. Tot en met 31 oktober, kan iedereen zijn stem uitbrengen via de speciale verkiezingswebsite mooistenatuurgebied.nl waarop ook alle informatie over de verkiezing te vinden is.

Meer informatie over de natuurgebieden die meedingen in Zuid-Holland:
NLDelta Biesbosch-Haringvliet
Nationaal Park Hollandse Duinen

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog