www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

60ste boomfeestdag groot succes voor de kinderen in Zoeterwoude

28 maart 2017 Boswachter Jenny van Leeuwen in Zuid-Holland

Door gastblogger boswachter Ruben Korporaal

Tijdens de nationale boomfeestdag op 22 maart plantten 90 kinderen van groep 6 van de 4 basisscholen uit Zoeterwoude bomen in hun gemeente. Om half 9 hadden de kinderen van 4 verschillende basisscholen zich verzameld aan het wandelpad achter de gemeentelijke afvalverwerking, wat een contrast: 20 mooie, jonge bomen tegen een achtergrond van afval.

Feest: je eigen boom planten!

Samen met de lokale Wethouder mochten enkele kinderen de eerste boom van de totaal 20 stuks officieel planten. Daarna was het aan de rest van de kinderen om samen met de meegekomen meesters, juffen, papa’s en mama’s de overige plantgaten te vullen met aarde. Hiermee waren de best grote bomen officieel geplant. De grote met wortels gevulde gaten dichtscheppen, was voor sommige kinderen van 9 jaar best nog een hele klus. Maar wat een feest… je eigen boom planten!

Na dit plantwerk ging de groep op de fiets, naar de Weipoortse Vliet, natuurgebied van Staatsbosbeheer. Hier werden de kinderen door mij ontvangen en ik vertelde kort iets over de geschiedenis van de Boomfeestdag en dat het maar liefst de 60ste keer was dat kinderen bomen planten voor een mooiere natuur en een beter milieu.

De herinnering blijft

Na mijn welkomstwoord gingen de kinderen in kleine groepjes, en onder leiding van een ouder of juf het bos in om een natuur speurtocht te maken. Zestien vragen over de dieren, planten en bomen in het bos leverden bij een goed antwoord een letter voor de puzzel op.Ik vertelde onderweg iets over bomen, hoe je kunt zien hoe oud deze zijn en over de ‘jaarringen’. Erg leuk om met de kinderen ook echt jaarringen te tellen van boomstammen die ik eerder in het bos gevonden had. Onderweg kregen de kinderen limonade en een appel, want bomen planten en speuren kost energie. Nadat iedereen de speurtocht gemaakt had en de goede oplossing bekend was gemaakt, vertrokken de kinderen rond 11.30 uur weer richting school. Een ervaring rijker én zelfs een ‘eigen boom’ als herinnering aan deze 60ste Nationale Boomfeestdag. Wat een mooie dag…

 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog