www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Op kraamvisite bij de grutto’s in De Wilck

9 mei 2017 Boswachter Jenny van Leeuwen in Zuid-Holland

Het is Nationale Vogelweek en dus ben ik op kraamvisite geweest bij onze nationale vogel: de grutto! Ze broeden op dit moment in veenweidegebied De Wilck. Wat zijn de kuikens van de weidevogels toch schattig… én ze zijn vooral ook stoer! Want vanaf dag één -als ze net uit het ei gekropen zijn- moeten ze hun eigen kostje bij elkaar sprokkelen. En dat is nog een hele klus. Duizenden insecten moeten ze verzamelen om in leven te blijven. Daarom hebben de weidevogels bloemrijke weiden nodig. Bloemen trekken namelijk insecten aan. Door een hoog waterpeil en weinig of geen bemesting groeit het gras in De Wilck minder hard dan op intensief beheerd agrarisch grasland en dus krijgen bloemen en kruiden hier wel kans om te bloeien. De Wilck is op dit moment werkelijk een oase van bloemen én vogels. Het is er nu een echt lentefeest!

Kwetsbaar

De kuikens zijn erg kwetsbaar. Gelukkig hebben ze een goede schutkleur en ze kunnen zich goed verstoppen. Het valt dan ook niet mee om ze te spotten. Maar als je ze dan toch een keer ziet… wat een prachtig gezicht! Ik kon vanuit mijn auto als schuilhut vanaf het pad een prachtig filmpje maken (wel goed kijken uiteraard, want ze zijn klein en duiken her en der uit het gras op tussen de oudervogels):

 

 

Door het koude voorjaar is het spannend of dit een goed weidevogel jaar gaat worden. Als het koud is, verbruiken de kuikens namelijk heel veel energie om warm te blijven. Sommige kuikens redden het dan niet om voldoende te eten om dit te compenseren. Het is heel belangrijk dat de kuikens deze kwetsbare periode overleven. Het gaat namelijk niet goed met de weidevogels in ons land. Vanaf 1960 zijn de aantallen met 60 tot 70% gedaald, bleek onlangs weer uit een publicatie van het CBS. Door de intensieve landbouw is er niet genoeg bloemrijk grasland in Nederland te vinden om de populaties in stand te houden.

Zelf iets doen?

Hoog tijd om het tij te keren. Aan het weer kunnen we weinig veranderen; wél kunnen we de weidevogels structureel een betere kans geven om te overleven als er meer bloemrijk grasland is. Wat je zelf kunt doen? Koop bijvoorbeeld alleen verantwoorde zuivel met een betrouwbaar keurmerk. Op de website van de Vogelbescherming is hierover veel informatie te vinden. En wil je mee op excursie voor meer uitleg over de weidevogels of andere vogels tijdens de Nationale Vogelweek? Er staan 260 excursies op de website: www.vogelweek.nl.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog