www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Bosconcert terug in Haagse Bos

30 mei 2017 Boswachter Jenny van Leeuwen in Zuid-Holland
Historische klassieke concerten in het Haagse Bos

Historische klassieke concerten in het Haagse Bos

Staatsbosbeheer brengt in samenwerking met het Koninklijk Conservatorium en de Stichting 3 maart ’45 klassieke muziek terug naar het Haagse Bos. Klassieke muziek hoort bij het Haagse Bos. Vanaf het begin van de twintigste eeuw werden er al mooie bosconcerten gehouden in de muziektent van Sociëteit De Witte op de Walther Boerweide. Op 10 juni blazen studenten van de compositie afdeling van het Koninklijk Conservatorium opnieuw muzikaal leven in deze bijzondere groene plek midden in de stad!

Muziek op de weide

Muziek in het Haagse bos kent een lange traditie. Op de Walther Boerweide in het bos waar nu gepicknickt, gespeeld en gerelaxt wordt, werden vanaf 1824 buitenconcerten voor de burgerij gehouden in een muziektent van de Sociëteit de Witte. Vooral de concerten van de Koninklijke Militaire Kapel onder leiding van dirigent Walther Boer in de periode van 1920 tot 1939 waren erg populair. Tot voor kort werd de muzikale traditie op deze plek in ere gehouden met Haagse bosconcerten, maar in tijden van economische crisis konden deze concerten niet meer in stand worden gehouden. Als boswachter van het Haagse Bos vond ik dat de traditionele klassieke concerten in ere gehouden moesten worden. Deze concerten hóren bij het Haagse Bos. Ik zocht contact in de buurt om de muzikale traditie nieuw leven in te blazen en vroeg het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. En dat is nu gelukt!

De Compositie Afdeling vond het een eer om nieuwe stukken muziek op te dragen aan deze bijzondere plek in Den Haag en heeft zeven studenten uitgekozen om deze nieuwe stukken te componeren. Van trombone kwartet tot Ottomaans geïnspireerde muziek en van conventioneel klassiek tot experimentele muziek, elk stuk zal verschillen van alle anderen. Kortom, een concert die de diversiteit van klassieke hedendaagse muziek ten gehore brengt in een prachtige omgeving.

 Atlantikwall in Haagse Bos

Voor dit eerste concert sinds vele jaren, is ook aansluiting gezocht met de Bunkerdag op 10 juni (www.bunkerdag.nl). De Walther Boerweide is namelijk ook de plek waar het Duitse leger in de Tweede Wereldoorlog een deel van de Atlantikwall aanlegde en V2’s richting London afvuurde. De muziektent die op de Walther Boerweide stond, is in die tijd afgebroken. De Stichting 3 maart ‘45 is met een stand op de Walther Boerweide aanwezig met informatie over de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog en de zichtbare sporen die de oorlog in het bos en de wijk Bezuidenhout heeft nagelaten.

 Kom luisteren!

Op 10 juni brengen we dus de roemrijke geschiedenis van muziek in het Haagse bos weer in ere terug. De compositiestudenten hebben een speciaal werk geschreven, geïnspireerd op de omgeving en haar geschiedenis. Het concert bestaat uit 7 verschillende klassieke werken van 7 minuten, telkens gehouden op een andere locatie in het Haagse Bos. Tussendoor wandelen de bezoekers van locatie naar locatie. Het concert is gratis; het start om 14.00 uur op de Walther Boerweide en duurt tot 16.00 uur. Je hoeft je niet aan te melden. Kom genieten van prachtige muziek in een mooi groen decor!

Kaart: locatie Walther Boerweide in het Haagse Bos

 

reageren

geef een reactie

 • Hettie Wempe
  10 juni 2017 om 15:44

  Ik kom net terug en het was geweldig en zeker voor herhaling vatbaar !

 • Diana Tempelman
  8 juni 2017 om 17:00

  Vraag: op de foto zie ik mensen op stoelen zitten. Zijn die stoelen aanwezig of is het de bedoeling dat je ze zelf meeneemt? (ik kan momenteel niet lang staan)

 • Boswachter Jenny van Leeuwen
  31 mei 2017 om 09:27

  Dank voor de tip! Ik heb een kaartje van de locatie Walther Boerweide toegevoegd.
  Met groeten, Jenny

  • FJM Bijloos Zwanikken
   20 december 2018 om 06:00

   Mag ik u attent maken op de Haagse componist Marc van Delft die een Requiem schreef voor de bomen met een daarbij behorende film.Ik ziu graag de boswachters er attent op willen maken.www.marcvandelft.nl/submenu472.html. U was in de Haagse Kunstkring.Ik hoop dat ik een reactie van u ontvang.Faridah Bijloos

 • l van andel
  31 mei 2017 om 08:18

  leuk initiatief ook voor ons “oud Hagenaars”, maar zou er een kaartje van af kunnen? Wel zo handig. bvd

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog