www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Proef met ‘Fietsers te gast’ in het Haagse Bos

13 juni 2017 Boswachter Jenny van Leeuwen in Zuid-Holland

Staatsbosbeheer voert een kleinschalig experiment uit met ‘fietsers te gast’ op een wandelpad in het Haagse Bos. Deze proef loopt van 15 juni t/m 15 oktober 2017. Daarna gaat Staatsbosbeheer kijken of de proef al dan niet is geslaagd en of dit concept een definitief karakter kan krijgen.

Dwarsverbinding voor fietsers

Het Haagse Bos ligt midden in de stad Den Haag en is relatief klein terwijl er juist veel mensen komen om de hectiek van de stad te ontvluchten en van de rust en de natuur te genieten. Om die rust goed te bewaren, is fietsen beperkt mogelijk. Er is wel een goede oost-west verbinding voor fietsers over de volle lengte van het bos en een enkele dwarsverbinding. Het gebruikersplatform van het Haagse Bos heeft Staatsbosbeheer gevraagd of er in het meeste westelijke deel van het bos een extra dwarsverbinding voor fietsers mogelijk is. Na overleg is gezamenlijk besloten om middels een proef ‘Fietsers te gast’ te kijken of dit gaat werken.

Fietsers te gast

Vanaf 15 juni staan er op het betreffende pad borden in het bos met de tekst ‘fietsers te gast’. Dit houdt in dat fietsers op deze plek maximaal 15 km per uur mogen rijden en dat zij voetgangers voorrang geven. Deze proef betreft nadrukkelijk alleen daar waar dit duidelijk is aangegeven. Op de rest van de wandelpaden blijft de situatie onveranderd en is het voor fietsers niet toegestaan om op het wandelpad te rijden.

Proef

Staatsbosbeheer realiseert zich dat op snelheid en voorrang geven moeilijk te handhaven is, maar vertrouwt op de medewerking van de fietsers en het onderlinge respect van de bezoekers aan het bos. Bovendien is dit een tijdelijke situatie. Na de proef wordt de fietsverbinding hier weer opgeheven en wordt geëvalueerd of en hoe het ‘fietsers te gast’ een definitief karakter kan krijgen.

Beter bereikbaar

Het speelbos Robin Hood en de Walter Boerweide worden met het ‘fietsers te gast’-pad beter bereikbaar voor fietsers. Dit is een groot voordeel voor bijvoorbeeld ouders met kinderen in zitjes of fietsbakken. Zij hoeven nu niet meer het laatste stuk naar de weide of het speelbos te lopen naast hun fiets. Mede daarom zien Staatsbosbeheer en de gebruikersplatform het ‘fietsers te gast’- pad als een welkome aanvulling in het Haagse Bos. Nu nog afwachten hoe de bezoekers aan het bos het experiment ervaren!

Kaart: Op de kaart is het pad met de proef ‘fietsers te gast’ met een donker blauwe lijn aangegeven.

 

reageren

geef een reactie

 • Reinder de Boer
  8 december 2017

  Uitstekend idee. Natuurlijk zijn er fietsers die zich asociaal gedragen. Er zijn vast ook wandelaars die dat doen. Wel mogen er wat mij betreft wat paden verdwijnen. Er mogen best wat meer rustplekken komen voor de dieren. En ik hoor dat er ook mensen zijn die willen dat er paden verlicht gaan worden. Maar ik neem aan dat SBB daar niet aan mee werkt.

 • joke rijnveld
  20 juni 2017

  Fietsers zijn al OVERAL te gast. Op ELK wandelpad. Ongewenst en ongenood weliswaar….. En dan rijden ze geen 15 maar 35 kmpu….. ZEKER met die gemotoriseerde nep-fietsen. Groepsgewijs met hellempies 40.
  Ben blij dat de enige 2 reacties buiten de mijne inhoudelijk hetzelfde behelzen…. Ik zou zeggen; Kom es kijken….. kijk naar de sporen in het schelpenpad. WAAR dan ook.
  FIETSSPOREN. Zo makkelijk is het.
  Hoe jullie op dit soort onbekookte ideeën komen??????

 • Minette Nieuwenkamp
  13 juni 2017

  Ik zie geen extra dwarsverbinding Noord-Zuid (van Bezuidenhoutseweg naar Benoordenhoutseweg) op de plattegrond, terwijl ik die had verwacht na het lezen van de tekst. Blijkbaar gaat het hier vooral om de bereikbaarheid van het speelbos en de weide. Dan zou het stukje helemaal links op de plattegrond dat dwars ligt, niet opengesteld hoeven te worden volgens mij. Dat is juist nog zo prettig rustig nu. Drie keer trappen en je fietst dat stukje buitenom langs Utrechtsebaan.

 • Joke Verbaan
  13 juni 2017

  Echt heel jammer. Wij wandelen graag en zoeken juist de paden waar geen fietsers komen. 15 km per uur is kansloos. Dat lukt in de stad in de voetgangersgebieden waar fietsers mogen komen ook niet.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog