www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Start voorbereidingen boswerkzaamheden Haagse Bos

21 juli 2017 Boswachter Ruben Korporaal in Zuid-Holland

Collega Boswachter Bas Roelofs markeert de bomen die weg moeten.

Staatsbosbeheer voert de komende weken in het Haagse Bos voorbereidende werkzaamheden uit voor het dunnen van bepaalde delen van het bos. De dunning is nodig om het bos gezond en vitaal te houden. Deze week zijn de eerste bomen zorgvuldig geselecteerd en gemarkeerd, ofwel in vaktermen ‘geblest’. Deze bomen kunt u herkennen aan een gekleurde stip of streep.

Bos blijft bos
Voor een vitaal en gevarieerd bos is het nodig om het bos regelmatig uit te dunnen. Na het dunnen ontstaat meer ruimte voor andere bomen om op een goede manier uit kunnen groeien. Op een aantal plekken in het bos ontstaan open plekken zodat het zonlicht de bodem kan bereiken. Dit geeft jonge bomen, planten en struiken meer kans om te groeien, zodat de volgende generatie bos zich volwaardig kan ontwikkelen. Van een gezonde ondergroei profiteren ook de vogels, zoogdieren en insecten in het bos. Er wordt niet méér geoogst, dan er bijgroeit, dus bos blijft bos.

Ruimte voor oude bomen
Rondom enkele zeer oude bomen worden de jongere bomen weggehaald, waardoor ze meer ruimte krijgen, beter doorgroeien en in het zicht komen van de bezoekers.  Juist deze beeldbepalende bomen geven de bossen de allure en kwaliteit van het oeroude stadsbos.

Zorgvuldig vakmanschap
Staatsbosbeheer werkt zorgvuldig voor plant en dier. Dat betekent dat voor aanvang van de werkzaamheden wordt bekeken of er bijvoorbeeld broedbomen van roofvogels of verblijfplaats van vleermuizen aanwezig zijn in het werkgebied. Als die er zijn, worden er maatregelen genomen om deze te beschermen. We houden ook rekening met andere soorten die op de rode lijst staan. We doen dat volgens de richtlijnen van de Gedragscode Bosbeheer. Het hout uit de bossen van Staatsbosbeheer is FSC gecertificeerd. De opbrengst van de houtverkoop wordt gebruikt voor het beheer van alle natuurgebieden van Staatsbosbeheer.

Natuur en recreatie
In het Haagse Bos spelen natuur én recreatie een belangrijke rol. Een vitaal en gevarieerd bos zorgt voor een betere beleving van het Haagse Bos.

Een deel van het gekapte hout zal blijven liggen in het bos. Dood hout heeft namelijk een belangrijke ecologische waarde. Zo vinden paddenstoelen, insecten en spechten vaak juist een plek in dood hout. Om deze reden zal Staatsbosbeheer juist ook een percentage dode bomen in het bos laten staan.

reageren

geef een reactie

  • Jorn
    18 september 2017 om 01:31

    Geloof hier niet meer in. Volgens mij geloven zelfs jullie “boswachters” dit verhaal niet meer. Een groot deel van de gekapte bomen worden pellets voor energie winning. En daarekken verdienen een paar managers leuk geld mee. Verkoop geen onzin aub.

  • Arie
    22 juli 2017 om 08:57
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog