www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Sneller dan je kijken kunt

23 augustus 2017 Boswachter Mark Kras (Stad en Duin) in Zuid-Holland

Basterdzandloperkever

Zonovergoten dagen. Dat is toch wat je van de zomer verwacht. Net terug van vakantie val ik echter midden in een bewolkt Hollands zomertje. En dat terwijl ik zo’n mooi zonnig verhaal voor mijn blog had klaarstaan. Eén van de spannendste beesten in het duin zoek ik namelijk op zonnige dagen en dan op het heetste stukje van het duin; de basterdzandloperkever.

 

Vervaarlijke kaken

Op de zandige stukken van hellingen die vol in zon liggen jaagt namelijk een vervaarlijk uitziende rover; de bastaardzandloperkever . Dat vervaarlijke zie je vooral goed als hij even stilstaat en je wat dichterbij kunt komen. Maar dat valt niet mee. De bastaardzandloperkever loopt namelijk flink hard. En soms vliegt of springt hij ook nog een stuk. Je moet dus wel geduld en geluk hebben om hem goed te zien. Maar als je hem dan eindelijk goed in het vizier hebt vallen de enorme kaken onmiddellijk op. Zelfs als je niets weet van zijn roofzucht zou je als mededuinbewoner op de vlucht slaan wanneer de bastaardzandloperkever verschijnt. Die kaken gebruikt de kever om zijn prooi van harde delen te ontdoen. Daarna zuigt hij het slachtoffer smakelijk leeg.

Lui en hongerig

De larve van de bastaardzandloperkever is nog vraatzuchtiger maar erg lui. Hij maakt een vangschacht waar hij onderin op de bodem wacht tot er een prooi in het kuiltje valt. Zo eet hij zich vol met mieren en andere kleine insecten. En als hij uit zijn jasje groeit vervelt hij naar een groter jasje tot hij volwassen is. Eenmaal volwassen schuilt de bastaardzandloperkever alleen nog in een holletje als de zon achter de wolken verdwijnt. Dan is er buiten even niks te vangen.

Sneller dan je kijken kunt

Het angstwekkende uiterlijk van de volwassen kever zorgt er vast voor dat deze rover hard moet lopen om zijn prooi te bemachtigen. Maar snel lopen en stukjes vliegen hebben wel een nadeel. De facetogen van de kever houden dat snelle bewegen slecht bij. Ze gaan domweg sneller dan ze zien kunnen. Gevolg is een wazig beeld en dat helpt dan weer niet om je prooi te pakken te krijgen. Om weer even scherp te stellen staan de roofkevers steeds even stil. Kijk en daar wacht ik dan weer even op om een scherpe foto te maken.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog