www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Roze bril

2 oktober 2017 Boswachter Jenny van Leeuwen in Zuid-Holland

Ik sta perplex! “Wie komt er wel eens in het bos?!”, vraag ik zojuist enthousiast aan mijn jonge excursiedeelnemers. Vaak gaan alle vingertjes onbesuisd omhoog en komen er mooie verhalen los. Maar dit groepje kinderen staat mij beduusd aan te kijken. Ik verander in een reflex mijn vraag: “Wie is er óóit wel eens in een bos geweest?!” Drie handjes gaan omhoog van in totaal elf kinderen. Ik heb het vaker meegemaakt, maar elke keer verrast het me weer. Sommige kinderen komen niet in contact met de natuur... “Kom maar mee, we gaan er een mooi avontuur van maken!” De oogjes beginnen te glimmen.

Deze column staat in Toeractief, een wandel- en fietsmagazine met routes en achtergrondverhalen www.toeractief.nl

De eerste opdracht is op z’n zachts gezegd onwennig. Ze mogen -alléén voor deze ene keer- een kleefplantje naar de boswachter gooien. Ik geef stukjes van de plant aan de kinderen, maar bij het voelen van het plantje laten deze kinderen het meteen weer op de grond vallen. Dit voelt zo vreemd aan, dat ze het niet durven aan te pakken. Kreten van angst en uitroepen van ‘Bah!’ overstemmen de vogelgeluiden in het bos. Uiteindelijk wint de nieuwsgierigheid het van de afgunst. “Ik heb ze!”, denk ik in mijzelf. Na het voelen, gooien ze de kleefkruid aarzelend op mijn jas. Het blijft plakken. De kinderen moeten er om lachen. Het ijs is gebroken, die boswachter is helemaal niet zo streng. Uitgelaten trekken we verder het bos in.

Bij de laatste van vijf leuke beleef-opdrachten mogen de kinderen beestjes zoeken. Ze zijn inmiddels echte natuurvorsers. Zonder aarzelen pakken ze wormen, torren, pissebedden en alles wat ze kunnen vinden om het vervolgens in een potje te doen en met een loep goed te bestuderen. Geen enkele aarzeling is er meer om het aan te raken. Kreten als “Wat een rare stekels heeft deze!” en “Deze kriebelt in mijn handen!” vullen de lucht.

Ineens hoor ik toch weer een angstkreet! Ik kijk snel om mij heen en zie een zwarte hond achter een jongetje aanrennen. Kwispelend, dat wel… Maar het kind weet niet wat kwispelen betekent en rent of zijn leven ervan afhangt met de hond achter zich aan. Ook andere kinderen beginnen te gillen. Ik zet mijn achtervolging in om de hond te pakken, kijk op en… sta oog in oog met de breed glimlachende eigenaar. Ik sta nu écht perplex! “Is het misschien in u opgekomen om uw hond bij u te roepen, u ziet toch dat de kinderen bang zijn?!”. De man kijkt wat verbaasd. Hij had dit voorval heel anders ervaren. In zijn ogen had zijn hond met de kinderen gespeeld, want “hij doet immers toch niks?”

Okee, ik leg het nog een keer uit: lieve hondenbezitter, zet alstublieft die roze bril af, waarmee u naar uw hond kijkt. Misschien ziet u dan wel de oprechte angst in de ogen van de kinderen. Voor hen –zonder roze bril-  voelt het namelijk alsof zij achtervolgd worden. Diep in ons is er nog een ‘oerangst’ voor roofdieren en vluchtgedrag in dit soort situaties. “Dat is toch ook een natuurbeleving?” Zou de man met roze bril ter verdediging kunnen zeggen. Ik vind van niet, dan wel een heel andere dan ik zelf met deze kinderen vandaag voor ogen had!
Uiteindelijk gingen de kinderen na nog een leuke, extra ingelaste struintocht dwars door het bos alsnog met stralende ogen naar huis. Ik hoop oprecht dat de positieve beleving vandaag gewonnen heeft en ze nog vaak naar het bos terug komen!

reageren

geef een reactie

 • Meta
  26 oktober 2017 om 10:44

  Ik kom regelmatig in het bos met vriendinnen die oprecht bang zijn voor honden. Zij kruipen letterlijk achter mij weg als er een loslopende hond op ons af komt rennen/lopen. In dit soort gevallen is het fijn als de baas zijn hond bij zich roept, en dubbel fijn als hij/zij dat doet zonder dat ik dat hoef te vragen (of de hond weg hoeft te ‘vangen’).
  @ hondenbezitters: hoe maak ik dat zo’n baasje duidelijk zonder welles/nietes discussies over ‘mogen loslopen’?

 • Peter Palfrenier
  9 oktober 2017 om 18:25

  Vanmiddag wilde ik mij vrouw uw stukje laten lezen inclusief de reacties. Wij twijfelen namelijk of we het met eens of oneens moeten zijn. Dat er regels zijn, moge vanzelfsprekend zijn. De handhaving van die regels is nogal eens willekeurig, is onze indruk. Wellicht heeft het zin daar eens een gesprek over aan te gaan, dachten wij. Nu blijkt dat er reacties zijn verwijderd, is er in onze ogen sprake van censuur en hoeft u op onze steun niet meer te rekenen. Wij hebben de oorlog meegemaakt en kunnen zulke praktijken niet goedkeuren.

  • Boswachter Jenny van Leeuwen
   9 oktober 2017 om 19:57

   Hartelijk dank voor uw reactie. Wij hebben helaas 1 reactie moeten verwijderen, omdat de toon daarvan onaanvaardbaar was. Deze persoon krijgt van ons een persoonlijk bericht over wat onze ‘gedragsregels‘ zijn bij het plaatsen van een reactie op het blog. Dit is een platform waar reacties van harte welkom zijn, maar dan wel binnen bepaalde beleefdheidsnormen. Wij zijn dus erg benieuwd naar ook uw mening!

 • Karin Waldorf
  9 oktober 2017 om 18:03

  Let op, lieve mensen! Het blog wordt gecensureerd! Inzendingen die SBS niet welgevallig zijn, worden verwijderd!

 • Nick Mollee
  3 oktober 2017 om 22:14

  Zet je roze bril af, lieve Lies, en geef toe dat Van Leeuwens stukje niet mooi en leerzaam is, maar stemmingmakerij van het laagste allooi.

  • Boswachter Jenny van Leeuwen
   4 oktober 2017 om 09:51

   Dank jullie wel voor jullie reacties op het blog en de daarmee getoonde betrokkenheid bij dit onderwerp! Honden zijn welkom, mits de regels worden nageleefd: dus aan de lijn of los, maar dan wel onder appèl en in het zicht. Als een hond los mag, betekent dat niet dat het dier zomaar achter andere bezoekers aan mag rennen of opspringen. Dat andere bezoekers maar moeten wegblijven uit een honden-los-gebied is dus een misvatting. Ik merk wel vaker dat hondenbezitters denken dat als een stuk bos honden-los-gebied is, hun hond daar de complete vrijheid heeft om te doen en laten wat het wil. Dat is niet het geval. Ook andere bezoekers zijn welkom in deze delen van het bos en zij moeten daar gewoon ontspannen kunnen wandelen, hardlopen, spelen, paardrijden etc. zonder bang te hoeven zijn dat er een hond achter hen aan komt. Ook mag de hond niet achter wild aanrennen. Dus: houd de hond in het zicht en onder appèl als het los mag, dan houden we het leuk voor iedereen!

 • lies
  3 oktober 2017 om 17:35

  hallo boswachter,

  ik vind het een mooi verhaal en leerzaam ook ;

  een combinatie van gezichtspunten van honden, hondenbazen, kinderen & boswachter;

  tot een vlg.x
  lies

 • Luik
  3 oktober 2017 om 12:36

  Bekrompen, amateuristisch stukje keukenmeidenproza. Zondebok de hond (en diens baasje) en held “Paula de boskaboutert” die met gevaar voor eigenleven kleuters uit de kaken redde van bloeddorstige alles en iedereen verscheurende honden. Ook dit is een werkelijkheid, maar dan één van iemand die onvoldoende (b)lijkt uitgerust voor de taak van boswachter.
  Natuurbeleving komt zoals het komt, alleen positief ervaren is onnatuurlijk evenals het aanwakkeren van latente angsten voor wie of wat dan ook!

 • Karin Waldorf
  3 oktober 2017 om 01:34

  Het bovenstaande artikel is de zoveelste poging de hondeneigenaar en zijn dier in een kwaad daglicht te stellen. Dat Van Leeuwen de hond liever de toegang tot het bos zou ontzeggen, is welbekend. Dat zij meent haar toevlucht te moeten nemen tot het verkondigen van halve waarheden is beneden alle peil. Blijf weg uit het hondenlosloopgebied als je geen honden tegen wilt komen!

 • Nick Mollee
  2 oktober 2017 om 17:08

  Kennelijk vond de excursie plaats in een gebied waar honden los mogen lopen. Organiseer uw volgende uitstapje in een gedeelte van het bos dat voor honden verboden is, en u zult zien dat bovengenoemde incidenten niet voorkomen. Houd u aan uw eigen regels en dit soort stukjes is overbodig.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog