www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Gastblog: Op zoek naar het Dier van de Maand in het Haagse Bos

14 november 2017 Boswachter Thomas van der Es in Zuid-Holland

Iedere eerste zondag van de maand maak ik, boswachter Thomas van der Es, het Dier van de Maand bekend bij Weekend Wijnand op radio NPO 3FM. Het is altijd een dier dat zich juist in die periode van het jaar goed laat zien of apart gedrag vertoond dat typisch is voor deze maand en het seizoen. Deze keer was ik te gast bij collegaboswachter Jenny van Leeuwen in het Haagse bos, op zoek naar het Dier van November: de eekhoorn!

Het Haagse Bos is een belangrijk leefgebied voor deze acrobatische boombewoner. Daarom gingen we juist hier op zoek naar de eekhoorn. Net als vogels, bouwen eekhoorns nesten. Het vinden van die nesten viel echter nog niet mee. Door het vele blad aan de bomen was het nog een hele klus om ze te spotten! Gelukkig is Jenny hier dagelijks te vinden en kent ze het bos en haar bewoners goed. Vlakbij de werkschuur van Staatsbosbeheer zag zij de afgelopen dagen regelmatig ‘eekhoorn activiteit’. Als we op die plek even stoppen en wat voorzichtig graven in de grond…bingo!

Wie wat bewaart…

Onder de grond treffen we het begin van een wintervoorraad van een eekhoorn aan. Typische eekhoornsporen voor november! Rond deze tijd verstoppen ze namelijk walnoten en beukennootjes onder de grond. Mocht er voedselschaarste optreden deze winter, dan heeft de eekhoorn – die geen winterslaap houdt – altijd nog wat voedsel achter de hand. Het geheugen van het beestje is dermate goed, dat die de meeste voedselvoorraden gemakkelijk terug kan vinden. Slim toch? Let de komende maand dus maar goed op als je een eekhoorn voorbij ziet sprinten met een walnoot in zijn bek!

Meer leuke eekhoornweetjes:

  • Wist je dat eekhoorns naast plantaardig materiaal ook eitjes, insecten en jonge vogels eten?
  • Wist je dat er in Nederland 2 soorten eekhoorns leven? De grijze en de rode eekhoorn.
  • Wist je dat eekhoorns net als mensen ook grijs worden als ze ouder worden?
  • Wist je dat de Latijnse naam van de eekhoorn ‘gewone schaduwstaart’ betekent? De staart is erg belangrijk voor de eekhoorn, hier sturen ze mee tijdens het klimmen en klauteren in de bomen.

En uiteindelijk vinden we de eekhoorn zelf ook nog! Bekijk de hele zoektocht van mij en Jenny in een leuk filmpje op de Facebookpagina van Wijnand van 3FM en/of ga zelf eens op zoek naar eekhoorns in het Haagse Bos!

Boswachter Thomas van der Es (boswachter van de Biesbosch)

 

reageren

geef een reactie

  • N Dickhaut
    14 november 2017 om 12:57

    Wel eekhoorntjes gezien maar nooit een nest ontdekt evenmin een voorraadplek. Ik ga op zoek !

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog