www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Aanpak zwerfkatten in het Bentwoud

16 november 2017 Boswachter Linda Groeneveld in Zuid-Holland

In het Bentwoud lopen het laatste jaar steeds meer zwerfkatten en verwilderde katten rond. Voor de natuur een onwenselijke situatie. Weggelopen, achtergelaten en vaak verwaarloosd, zijn deze voormalige huiskatten op zichzelf aangewezen. In het Bentwoud krijgen ze te maken met ziekten, parasieten en wellicht ook voedseltekort. In overleg met de Dierenbescherming Regio Zuidwest - werkgroep zwerfkatten, hebben we besloten te starten met een proef.

Hoe gaan we dat doen?

In samenwerking met de Dierenbescherming worden de katten op de plaatsen waar ze vaak worden gezien eerst gelokt met kattenvoer. Daarna worden de katten met vangkooien gevangen. Bij de vangkooien is altijd iemand aanwezig van de dierenbescherming. De gevangen katten worden vervolgens meegenomen en onderzocht. Indien de kat is gechipt wordt de kat teruggebracht naar de eigenaar.  De tamme zwerfkatten worden opgevangen in het asiel en hiervoor wordt een nieuwe eigenaar gezocht. De kittens van de verwilderde katten worden opgevangen en sociaal gemaakt bij gastgezinnen, waarna ze via het asiel een bij een nieuwe eigenaar geplaatst kunnen worden. De verwilderde volwassen katten worden gecastreerd of gesteriliseerd. Ook voor hen wordt een nieuwe plek gezocht. In de buurt van bewoners die graag verwilderde katten hebben om bijvoorbeeld de muizen weg te vangen  bij maneges of kassen.

 

Wanneer gaan we dit doen?

Omdat het Bentwoud groot is zijn er een aantal plaatsen uitgekozen waar de vangkooi komt te staan. We starten op 20 november bij de eerste plek met voeren. De week erna wordt de vangkooi geplaatst. Dit herhalen we op verschillende plekken in het Bentwoud.

Heeft u zelf een kat die rondloopt in het Bentwoud?

Wij vragen u om uw kat zo min mogelijk in het Bentwoud te laten lopen. Gebeurt dit toch, zorg er de komende maanden voor dat de kat goed herkenbaar is. We willen voorkomen dat uw kat, mocht deze in de vangkooi terecht komen, meegenomen wordt voor onderzoek,. Daarom vragen we u om uw kat herkenbaar te maken door middel van bijvoorbeeld een halsbandje. Bij de vangkooi hebben we geen scanapparaat om de chip uit te lezen. Een gevangen kat zal dus in ieder geval meegenomen worden en pas op de locatie van onderzoek kan de chip worden uitgelezen.

reageren

geef een reactie

  • Jelle de Kroon
    17 november 2017 om 15:30

    +Ik heb zelf geen wilde kat in het Bentwoud lopen maar ik wens je alle succes met deze aktie ,tot ziens Linda.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog