www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Zoeken naar eekhoornnesten in het Haagse Bos

7 maart 2018 Boswachter Jenny van Leeuwen in Zuid-Holland

Eens per jaar, nog voordat de bladeren aan de bomen zitten, gaan we op zoek naar eekhoornnesten. Door het aantal nesten te tellen, kunnen we een schatting maken van het aantal eekhoorns dat in het Haagse Bos leeft. Vervolgens kunnen we daaruit concluderen of het nog goed gaat met de eekhoornpopulatie in het Haagse Bos.

Rommelig nest
Veel mensen weten niet dat een eekhoorn een nestje maakt. En ze maken er niet één, maar wel vijf of zes! Je kunt een eekhoornnest onderscheiden van een vogelnest, aangezien het een bolvormig, rommelig nest is met twijgen waar de bladeren nog aan zitten. Vaak bouwt een eekhoorn zijn nest ook erg hoog in de boom, om zo te voorkomen dat een boommarter bij het eekhoornnest kan komen. Een eekhoorn is hoog in de boomtoppen blijkbaar een nog betere acrobaat dan de boommarter.

 

Hoe gaat het met de eekhoorn?
Het aantal nesten en territoria geeft ons het vermoeden dat er tussen 20 en 30 eekhoorns in het bos leven. Dit aantal is stabiel. De eekhoorns zien er over het algemeen goed en gezond uit. Dat was een aantal jaar geleden nog wel anders. Toen leken ze wat ieler en kwetsbaarder. Waar ik me wel zorgen om maak is dat de eekhoorns langzaam aan de honden-los-zones verlaten. Blijkbaar gaan losse honden en eekhoorns niet zo goed samen. We vragen dan ook niet voor niets aan de hondenbezitters om hun hond goed bij zich te houden en dus in het zicht en onder appèl te houden. Misschien overbodig om nog extra te benadrukken: een hond mag natuurlijk niet achter wilde dieren jagen.

 

Eekhoorns zijn echte acrobaten en laten zich in het Haagse Bos goed zien!

Natuur dichtbij
Ondanks dat ze er goed uitzien en de populatie stabiel blijft, maak ik me wel zorgen over de kwetsbaarheid van zo’n kleine, redelijk geïsoleerde populatie. Samen met de ecologen van de gemeente Den Haag kijken we daarom hoe we de Haagse populatie eekhoorns nóg beter in verbinding kunnen brengen met de Wassenaarse buur-eekhoorns. Op die manier proberen we de eekhoorn ook voor de toekomst in het Haagse Bos te behouden. Want hóe bijzonder is het dat mensen -en vooral ook kinderen- ín de stad Den Haag deze fantastische dieren kunnen ontmoeten in dit stadsbos. Dat maakt de natuur zo dichtbij…!

Beroemde eekhoorns!

Het tellen van de eekhoorns in het Haagse Bos kreeg behoorlijk wat media-aandacht. Onder andere was in het programma BinnensteBuiten te zien hoe dit tellen in zijn werk gaat. Bekijk de uitzending: https://binnenstebuiten.kro-ncrv.nl/fragmenten/eekhoorns-in-het-haagse-bos.

 

reageren

geef een reactie

 • Mittens Montgomery
  18 maart 2018 om 03:07

  Hi Jenny,

  Interessant artikel, en leuk dat er een blog over ons bos is.

  Groeten,
  Richard en Mittens

  Dagelijkse bezoeker van het bos

 • Nico
  9 maart 2018 om 13:27

  Ik heb de uitzending nog even teruggekeken. Ik was op wintersport die week. Leuk om te zien dat jullie weer in de buurt waren, en leuk om die nestjes te zien! Ik ga snel weer eens in de Haagse Bos langs. 🙂

 • Joos
  7 maart 2018 om 17:45

  En waar ik nieuwsgierig naar ben: zijn het de Europese eekhoorns of de grauwe uit Amerika?

  • Boswachter Jenny van Leeuwen
   8 maart 2018 om 08:13

   Beste Joos, Dit is de rode eekhoorn, een inheemse soort voor Nederland. De uitheemse, grijze eekhoorn komt gelukkig niet voor in het Haagse Bos. Grijze eekhoorns zijn een stukje groter en brutaler en verdringen geregeld de rode eekhoorns uit gebieden. Met vriendelijke groeten, Jenny

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog