www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Herplant Leidschendammerhout gerealiseerd

17 april 2018 Boswachter Peter Apswoude in Zuid-Holland

Staatsbosbeheer heeft in het gebied Leidschendammerhout 24.000 bomen en struiken geplant. Afgelopen jaar zijn hier kapwerkzaamheden uitgevoerd in het kader van de essentaksterfte.

Essentaksterfte

De essentaksterfte is een agressieve schimmelziekte die het voortbestaan van de es bedreigt. Omdat aangetaste essen niet meer herstellen van deze ziekte en makkelijk kunnen omvallen, heeft Staatsbosbeheer wegens veiligheidsoverwegingen de essen gekapt.

Herplant

Staatsbosbeheer  is op maandag 12 maart begonnen met het inplanten van de gekapte bospercelen. In totaal zijn ruim 24.000 bomen en struiken geplant.

Het gaat om gevarieerd aantal boomsoorten als  eik, iep, linde, esdoorn, els, berk, meidoorn, prunus, lijsterbes, wilg en populier. Als struiken worden soorten als Kornoelje, kardinaalsmuts, ribes en hazelaar geplant. Momenteel lopen de werkzaamheden op hun eind.

Door de gevarieerde soorten ontstaat er een gevarieerd bos met hoge natuurwaarden. Ook is bewust gekozen voor een mix van langzame en snelle groeiers om de duurzaamheid van het bos te garanderen en geluidsoverlast van de A4 voor aanwonenden weer snel te beperken.

Tevens worden er nog eens, buiten de standaard planning om, 130 Zwarte Elzen (Alnus Glutinosa) en 32 berken (Betula Pendula) met een stamomtrek van 12-14 centimeter geplant op een grasperceel gelegen tussen de rijksweg a4 en het wandelpad naast de pitch en put.

reageren

geef een reactie

  • Corne' Kempen
    26 augustus 2018 om 20:45

    Al maanden erger ik me aan dat steengruis ( wat in de kapotgereden bochten vanaf pitch & putt t/m de vogelplas is gestort ) , wat zeer vaak los op de fietspaden ligt in deze omgeving ! Het is gestort nadat allerlei groot materiaal met de boskap van afgelopen winter ruimte nodig had en dus bochten kapot reed. Jullie controleren er met jeeps en rijden nog wel eens meer auto’s die daar nodig zijn, dus dan komt dat steenslag op de paden terecht. Is het niet slimmer om er een laagje asfalt in te leggen ? Als er iemand met de fiets valt door dat steenslag , kunnen de problemen achteraf niet te overzien zijn. Er rijden echt veel fietsers, wielrenners enz. en de losgereden stenen zijn vaak niet de kleinste. Hopelijk is dit probleem op korte termijn op te lossen voor de veiligheid in dit mooie gebied . Bijvoorbaat dank.

  • Boswachter Peter Apswoude
    19 april 2018 om 11:08
  • Minette Nieuwenkamp
    18 april 2018 om 07:52

    Ik las het bericht en vroeg mij af waar het gebiedje precies ligt. Ik woon in Den Haag en maak graag tochtjes in de omgeving, maar weet niet altijd waar iets precies ligt als ik in de blogs erover lees. Is het een idee bij elke blog een linkje op te nemen naar jullie website, waar alle info wel per gebied te vinden is?

  • mart van dijk.
    17 april 2018 om 13:39

    Beste Peter Apswoude,
    Al een aantal jaren proberen we de Prunes er onder te krijgen in zowel Wassenaarse als Noordwijkse duingebied.. Is dit een inlandse Prunes of de door ons te vuur en te zwaard bestreden Amerikaanse variant? De Trump Prunes zullen we maar zeggen. Verder nog een opmerking aangaande de foto bij de herplant. Moet er geen vraatbescherming om de nieuw aangeplante bomen komen te staan of loopt dat zo n vaart niet in de Leidschendammerhout?
    Vr groet Mart van Dijk Vrijwilliger SBB Noordwijk.

    • Boswachter Peter Apswoude
      17 april 2018 om 16:04

      Beste mart,
      De Prunus waar je het over hebt betreft de Prunus Serotina of wel de Amerikaanse Vogelkers.
      De Padus is de inlandse Prunus welke kunnen uitgroeien tot behoorlijke bomen.
      Prunus is duidelijk te herkennen aan de geur!
      Vraatschade valt reuze mee in de Leidschendammerhout dus daar hoeven we gelukkig niets aan te doen.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog