www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Nieuwe natuur in Polder Oukoop

28 juni 2018 Boswachter Jeroen den Hartog in Zuid-Holland

Polder Oukoop, foto Marion Bilius

De herinrichting van Polder Oukoop in Bodegraven-Reeuwijk is klaar. Dat vierden we enkele weken geleden met een open dag en streekmarkt op Hoeve Stein, waarbij ik ook rondleidingen gaf. Er waren heel wat mensen die nieuwsgierig waren naar het nieuwe natuurgebied. Mooi is dat, als er zoveel belangstelling en betrokkenheid is vanuit de omgeving. Dat maakt je werk als boswachter een stuk leuker.

Blij

We zijn blij ook echt blij met het resultaat: een waterrijk natuurgebied met bloemrijke graslanden, rietlanden en natuurvriendelijke oevers. De polder is nu een volwaardige schakel tussen de Reeuwijkse- en Nieuwkoopse Plassen. De natuur is sterker geworden en biedt ruimte aan bijzondere vogels zoals de roerdomp en de kleine en grote karekiet. Een zoogdier als de waterspitsmuis profiteert en de eerste tekenen dat de otter zich hier op termijn zal vestigen zijn er ook.

Grutto op hek Polder Oukoop, Groene Hart

De afgelopen jaren hebben we nauw samengewerkt met familie de Goeij van natuurboerderij Hoeve Stein, de gemeente Bodegraven-Reeuwijk en de provincie Zuid-Holland. Hoeve Stein is al jaren pachter van ons (heeft 100 ha in eigendom en pacht daarnaast 80 ha van Staatsbosbeheer). Binnenkort vindt er nog grondruil plaats in Polder Oukoop tussen Hoeve Stein en Staatsbosbeheer. De family de Goeij verzorgt nu niet alleen koeien, maar ook natuur. De 150 koeien lopen in het natuurgebied, dat de biologische boer volgens strikte voorwaarden beheert zodat dit de biodiversiteit ten goede komt. Staatsbosbeheer heeft dit vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst. Het is de eerste van 40 experimenten die we de komende tijd opzetten om boeren te helpen over te schakelen naar een vorm van landbouw die meer biodiversiteit combineert met een rendabele bedrijfsvoering.

Prettige samenwerking

Met de familie de Goeij werken we overigens al langer prettig samen. Vanuit het aangrenzend weiland is er namelijk een brug die toegang geeft tot een ruimte bovenin de stal. Van daaruit heb je mooi overzicht over de melkkoeien, kun je de werkzaamheden van de boer in de stal volgen en informatie over het gebied vinden. Daarnaast hebben wij sinds kort ook een kleine verblijfs- en opslagruimte op het erf van de boerderij. Dit maakt het gemakkelijker om samen zaken op te pakken. Wij zijn hierdoor ook toegankelijker geworden voor mensen uit de omgeving. Er komt regelmatig iemand binnen lopen, die vragen heeft over het gebied en de natuur.

Een wandeling of fietstocht door het gebied is goed te combineren met een bezoek aan Hoeve Stein. Polder Oukoop blijft in de nieuwe situatie bereikbaar vanaf de Oukoopsedijk en het fietspad Wierickepad. Vanaf een afstand zijn in de vele polders vogels te bekijken. We organiseren hiervoor jaarlijks enkele excursies die worden begeleid door vrijwilligers. Ik nodig u van harte uit een keer mee te gaan op een van deze excursies en zelf te ervaren wat deze polder te bieden heeft. De excursies kunt u vinden op activiteiten Staatsbosbeheer.

Voor mij was dit tevens de laatste activiteit in het Groene Hart want vanaf 1 juni werk ik als boswachter Publiek in de IJsselvallei. Een gebied met andere nieuwe uitdagingen en, niet onbelangrijk, een kortere reistijd. Met veel plezier kijk ik terug op de periode in het Groene Hart; een paradijs voor vogels in het oer-Hollandse polderland.

Natuurwandeling Polder Oukoop met boswachter Jeroen den Hartog.
reageren

geef een reactie

  • v. Luxemburg, mw
    28 juni 2018 om 17:56

    Wat heerlijk dat ons land niet in steen verandert! Meer natuurgebieden doen mens en dier een groot plezier! Weg met al die mobiels en tabblets en andere vreemde objecten. Toen ik klein was was die zooi er niet met al die stralingen etc.
    Ben, ondanks mijn kleine uitkering (m.s. Patiënt) lid van natuurmonumenten.
    De natuur is zo mooi! Fijn dat er nog mensen zijn die dit willen doen!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog