www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Vanuit hartje centrum Den Haag het Nationaal Park Hollandse Duinen in

8 september 2018 Boswachter Jenny van Leeuwen in Zuid-Holland

De drukte van de stad én de rust van een wandeling in de natuur, rijk aan cultuurhistorie. Dat is mijn tip voor dit weekend tijdens Open Monumentendag. Deze wandeling doe je het liefst met heen- en terugreis met het OV. Waarom? Nou, niet alleen omdat dit een duurzaam vervoermiddel is, maar de trein stopt bij Den Haag Centraal Station gewoon bijna letterlijk tot ín het Haagse Bos. Hoe uniek is dat?! Je loopt vanaf het stationsplein richting Malieveld en slaat dan rechts de Bezuidenhoutseweg op. Je passeert de Koekamp. 'Koekamp?', zul je denken, rare naam, er lopen hier wel prachtige edel- en damherten…

Ooit liepen hier de koeien van de Graven van Holland die zich vestigden op het Binnenhof in de 13e eeuw. Pas in de 16e eeuw gingen ze voor de sier ook herten houden op deze koeienweide, maar de naam is altijd koekamp gebleven. Je passeert knooppunt 75, steekt de A12 over en dan… voel het contrast: wat een rust en groen omhult je ineens: welkom in het Haagse Bos!

Oeroude bosbodem

Een bos waarvan de bosbodem na de laatste ijstijd nooit meer een andere bestemming heeft gehad dan bos. In zekere zin is het dus een oerbos. Als je rondkijkt zie je echter dat de bomen helemaal niet zo dik zijn en dan ook helemaal geen oerbomen zijn. In de Tweede Wereldoorlog zijn 75 tot 85 % van de bomen weggehaald: door boomkap vanwege de aanleg van de Atlantikwall, door de misbombardementen van de geallieerden op de wijk Bezuidenhout, die ook wel degelijk een deel van het bos raakte waar de bommen voor bedoeld waren. Zo ongeveer de laatste bomen werden weggehaald in de hongerwinter. Mensen hadden het koud en moesten ook koken. Ze hadden zelf geen brandstof en dus haalden ze de bomen uit het bos. Na de TweedeWereldoorlog werden vooral beuk en eik ingeplant.

Loop verder naar 69 en ga rechtdoor. Je komt langs een boomweide waar 12 linden zijn geplant door de 12 commissarissen van de Koningin (destijds nog) in het jaar 2000. De bomen symboliseren de groene millenniumdoelen. Je loopt vervolgens langs het Speelbos Robin Hood, waar kinderen naar hartenlust buiten kunnen spelen. Op de Walther Boerweide speelden vroeger klassieke concerten geleid door dirigent en directeur van de Nederlandse Militaire Kapel. Ze speelden hier omdat er een buitenverblijf van Sociëteit de Witte stond.

Watervogels

Je steekt de Laan van NOI over en komt bij de Grote Vijver. Deze danken we nog aan Koning Willem I. De zelfbenoemde koning kwam in Huis ten Bosch wonen en overzag zijn achtertuin. Het was er destijds drassig. Hij maakte er deels een Engels landschapspark van. Door grond op te pakken en op de kant neer te leggen, kwamen er vijvers aan de ene kant en werd de andere kant juist beloopbaar. Op de vijver zitten altijd vele watervogels, echt genieten!

Paleis Huis ten Bosch

Na knooppunt 86 richting 26 komt u langs Paleis Huis ten Bosch. Dit Paleis werd in 1645 gebouwd naar ontwerp van Pieter Post. Het heette Sael van Oranje naar de prachtige goudkleurige zaal. Sinds vele jaren is dit prachtige gebouw het woonpaleis van ons koningshuis. Het bordes aan deze zijde is beroemd omdat het kabinet er poseert als het net geformeerd is. Loop terug via de knooppunten 26, 28 69 en 75 of volg verder het fietspad en maak de NS wandeling verder door Nationaal Park Hollandse Duinen en neem aan het einde de bus terug naar Den Haag Centraal Station. De wandeling terug voert door de bosdelen op de standwal. Goed kijken of je er eekhoorns tegenkomt, want die zie je hier geregeld!

Open Monumentendag 8 en 9 september

Ook Staatsbosbeheer doet mee aan Open Monumentendag: forten, bouwwerken, molens en natuurgebieden met een rijke cultuurhistorie zijn opengesteld voor bezoekers. En op verschillende plekken worden er extra activiteiten georganiseerd. Wil je meer beleven in het kader van Open Monumentendag in het gebied van het Nationaal Park Hollandse Duinen? Maak dan ook een wandeling langs de resten van de verdedigingslinie de Atlantikwall. Deze activiteit vindt plaats in het kader van het Jaar van het Cultureel Ergfoed, waarin we elke maand een cultuurhistorische plek belichten. Zie voor meer activiteiten: staatsbosbeheer.nl/monumentendag.

reageren

geef een reactie

  • Nico
    10 september 2018 om 08:29

    Wij hebben dit rondje gisteren gelopen. Erg leuke route om te lopen, en erg mooi bosgebied! Onderweg komt je interessante informatieborden tegen met wetenswaardigheden over flora en fauna, en het landschap. Ik wist niet dat van de oude bunkers heuvels gemaakt zijn. Huis Ten Bosch wordt momenteel verbouwd, ook leuk om te zien. Wij zijn een stuk doorgelopen langs de Amerikaanse ambassade en toen doorgestoken naar Clingendael. Al met al een leuke wandeling in een mooi gebied! 🙂

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog